Julekalender 2015


tirsdag 1. desember 2015 Julekalender

Da har det blitt desember igjen. Adventstid. Jeg har ikke brukt så mye tid på bloggen min i år, men når julen nærmer seg kommer bloggelysten tilbake. Fra 2010 til 2013 kjørte jeg jo julekalender på bloggen, og nå er jeg tilbake. Kanskje. Jeg skal i alle fall gjøre et forøk, og du kan se frem mot opptil 24 blogposter som holder programmeringsmotivasjonen varm når vinteren setter inn.

Denne første desemberdagen vil jeg avsløre litt om hvilke "gaver" jeg har har tenkt å gi deg i lukene som kommer..

Løse tråder

Det er noen løse tråder på denne bloggen - serier med poster som aldri ble avsluttet. Senest i august utfordret jeg dere til å løse en oppgave med F#, men jeg kom aldri med tilbakemelding på løsningene som ble levert inn. Jeg må få beklage til dere som har ventet i over tre måneder på den oppfølgeren. Og jeg kan dessverre ikke love at den kommer nå heller, men jeg skal i alle fall gjøre et forsøk. Så får vi se...

Utviklerverktøy

Endel av årets luker vil presentere verktøy og utviklerbiblotek som jeg synes er nyttige og interessante, og som jeg derfor ønsker at flere vet om. Flere av dem vil komme fra .NET-verden, men ikke alle, og jeg håper de fleste vil kunne oppdage og plukke opp et eller annet fra disse postene.

En SMS-løsning i skyen

Omtrent halve julekalenderen vil jeg forsøke å dedikere til å løse et konkret prosjekt. Jeg planlegger å ta deg med på en reise hvor jeg implementerer en SMS-basert løsning for reservasjon av parkeringsplasser, som vi til slutt publiserer til skyen. Løsningen er inspirert av en reell utfordring en av våre kunder i LINK Mobility presenterte for oss, men som vi ikke endte opp med å gjøre noe med.

For å utfordre meg selv (og dere) velger jeg å implementere løsningen i Common Lisp - en teknologistack som har fasinert meg lenge, men som jeg sålangt har gjort veldig lite i. Vi vil utforske hva man trenger for å gjøre et Common Lisp-prosjekt, hvordan man setter opp en fornuftig prosjektstruktur, hvordan man løser ulike oppgaver, og til slutt hvordan man publiserer og kjører det hele i skyen. Jeg håper du vil følge med på dette, selv om du kanskje aldri har vurdert å bruke Lisp selv. Innsikt i hvordan man løser ting på ulike teknologiske platformer er verdifullt.

Trenger du flere argumenter for å prøve Lisp så les: Er Lisp bedre enn andre programmeringsspråk? (2010).

Så da er vi igang igjen

Jeg håper du synes dette er spennende, og at du vil "åpne lukene" jeg legger ut forhåpentligvis hver dag frem til julaften. Har du noen kommentarer underveis setter jeg også umåtelig pris på om du poster dem under artiklene.

Og så var det bare 23 dager igjen til Jul...

Trenger du noe å lese mens du venter på neste luke kan du ta et tilbakeblikk på noen av de tidligere desemberføljetongene: I 2010 skrev jeg om 24 av programmeringens pionerer, som for eksempel Eckert og Mauchly eller Douglas Engelbart. I 2011 "lærte jeg meg" 24 ulike programmeringsspråk, blant andre Nemerle, Forth og Befunge. I 2012 hadde jeg 24 fantastiske gjestebloggere, som Christin Gorman og Johannes Brodwall. Og kalenderen i 2013 var en konkurranse med en nervepirrende avslutning på julaften hvor Stian Eikeland gikk av med seieren og fikk gullbilletten til NDC Oslo 2014.


comments powered by Disqus