Julaften 2013: Og vinneren er...


onsdag 25. desember 2013 Julekalender

På selveste julaften var spørsmålet i utviklernes julekalender hvilket språk som var det aller første jeg – Torbjørn Marø – lærte meg og brukte til å skrive mitt første program. Mange språk ble foreslått, blant annet PHP, Java, Visual Basic og Delphi, som alle hadde hadde vært gode forslag om jeg ikke hadde programmert før jeg begynte på Universitetet.

Men jeg var jo en av dem som hadde Amiga i oppveksten, så jeg ble nok eksponert for programmering litt tidligere. Språket jeg brukte til å lage mitt første program het AMOS, og var en dialekt av BASIC for AmigaOS (Basic ble ikke akseptert som riktig svar i kalenderen).

Jeg husker at vi brukte variabler, if-statements og goto, men noe mer avansert enn det kan jeg ikke komme på. Det vanskeligste jeg gjorde i AMOS var da programmet var vokst seg så stort at det ikke fikk plass på én diskett. Vi måtte kode en slags tilstandsmaskin for å håndtere det at brukeren av og til måtte bytte disk for å fortsette.

amospro

Julethriller

Morgenen 24. desember ble en fantastisk avslutning på julekalenderen – en thriller av dimensjoner. Magnar Sveen var raskest av de som lå an til å vinne sammenlagt. Stian Eikeland tok en sjanse på PHP, og måtte vente i 10 nervepirrende minutter før han kunne svare igjen. Men andre forsøk var korrekt, og dermed overtok han ledelsen.

Mikael Breivik hadde allerede bommet to ganger, og nå var det bare Eivind Sorteberg som kunne stjele seieren fra Stian. Men mens de tre andre alle hadde sendt meldinger på twitter, så var det ingen lyd fra Eivind. Hadde han glemt kalenderen?

Flere svarte riktig, det var ikke lenge før det ville være for sent for Eivind å svare. Men like før Stian kunne utropes til seierherre kom Eivind på twitter (med et "Arrg!"). Han tenkte seg litt om, og gamblet på C++. Feil!

Like etter fikk noen andre riktig, Eivind kunne ikke få nok poeng, og Stian vant!

For å dele litt av stemningen fra julaften, her er noen favoritt-tweets:

luke24_chat

Gratulerer!

Så gratulerer, Stian! Du er den heldige og dyktige vinneren av en tredagers billett til NDC 2014. Billetten har en verdi av ca 10.000 kroner, og er gitt av Programmutvikling.

Men jeg vil også si tusen takk til alle dere andre som var med og gjorde desember så veldig spennende. Magnar for eksempel; du så lenge veldig trygg ut i ledelsen, var raskest på luke 11, og trolig den første som faktisk løste den krevende oppgaven 20. desember.

Om vi ser på poengsankingen til de tre på topp, men isolert sett fra luke 12 til 24, så ser det ut som dette:

kodejul_victorychart

Da kan vi se at det som egentlig sikret Stian seieren var luke 16, hvor Stian kom på tredjeplass, mens hverken Eivind eller Magnar gjorde det noe bra. Dette var luken hvor jeg viste litt Betterave-kode, uten å fortelle hvilket språk det var snakk om – og forventet svar på hva programmet gjorde.

Her er den endelige topp 10-listen:

luke24

Daniel T Johansen har vært en av dem som har imponert meg aller mest. Han går på videregående, men hans ferdigheter kunne absolutt måles med landets beste yrkesutviklere. Hele tre ganger var han aller raskest ute med riktig svar.

Det har vært veldig hyggelig og gøy å lage julekalender for dere alle sammen. Engasjementet dere har vist underveis overgikk mine forventninger, og jeg er nå veldig inspirert til å finne på noen gøye sprell til neste år også!

Litt stats

For dem som er interessert – her følger litt av mine stats...

  • Antall personer som registrerte seg i kalenderen: 519
  • Antall personer som sanket poeng i løpet av desember: 239
  • Totalt antall svar: 2935
  • Totalt antall korrekte svar: 1301

kodejul_stats_visits

kodejul_stats_answers

kodejul_stats_points

En siste ting: Jeg har fått endel feedback underveis – tips til hva som kunne gjort kalenderen bedre. Har du noe du ønsker å gi meg tilbakemelding på så må du ikke være redd for å slenge inn en kommentar her!

Ok, da gjenstår det bare å ønske en riktig God Jul, og så håper jeg du tar turen innom bloggen på nyåret for mer faglig påfyll!


comments powered by Disqus