Informatisk julekalender: Luke 20


mandag 20. desember 2010 Julekalender

engelbart

I dag har vi kommet frem til oppfinneren av en av de tingene som gjør “vanlige” databrukere mer effektive, og som gjør at vi kan øke kompleksisteten av vår interaksjon med datamaskiner - men som etter min mening gjør oss utviklere mindre effektive. Jeg snakker om datamusen!

Douglas Engelbart er en amerikansk oppfinner og pioner innenfor området som har å gjøre med interaksjon mellom menneske og maskin. Han er aller mest kjent for å ha oppfunnet musen på slutten av 60-tallet. Han var også sentral i utviklingen av hypertext, og de første grafiske brukergrensesnittene (GUI).

Firstmouseunderside

Bildet over viser den aller første datamusen, og hånden tilhører Engelbart.

Douglas var dessuten sentral i utviklingen av det første datamaskinnettverket. I 1969 opprettet man det første, elektroniske nettverket mellom to datamaskiner – ARPANET – som etterhvert utviklet seg til det vi i dag kjenner som Internett. Den ene maskinen befant seg på UCLA, mens den andre stod på Engelbarts laboratorium på Standford Research Intitute.

Engelbart har altså vært en viktig drivkraft bak vår utnyttelse av datamaskinen, og har vært med på å skape det moderne datasamfunnet. Han så tidlig hvilke fantastiske muligheter som lå i den nye teknologien, og følgende sitat viser hvor viktig han mente den digitale revolusjonen er:

“The digital revolution is far more significant than the invention of writing or even of printing.”


comments powered by Disqus