Nyttårsforsetter for 2012


søndag 1. januar 2012 Personlig utvikling Diverse prosjekter Jobb

Da har vi feiret nyttår, og på denne tiden tenker jeg alltid mye på hvordan det nye året vil bli og hva jeg ønsker å gjøre anderledes. Jeg er vel ikke alene om det. Her skal jeg forsøke å samle tankene, og skrive ned noen forsetter – forhåpentligvis i form av konkrete mål. Ting som over tid skal gjøre meg til en bedre, sterkere og raskere utvikler. Fellesnevneren for mye av det er fokus.

skann0001

Mindre random, planløs surfing

Alt for ofte flipper jeg opp laptopen uten å vite hva jeg skal. Jeg surfer på måfå, er innom diverse forum, sjekker infoq og andre relevante aggregator-sites, facebook, twitter, og mail - uten egentlig å oppnå så veldig mye. Dette er sløs med tid! Hvis jeg er opplagt bør jeg i stedet programmere, eller lese noe jeg allerede har planlagt å lese. Er jeg på jobb bør jeg jobbe. Er jeg ikke opplagt bør jeg ikke åpne laptopen i det hele tatt.

Jeg skal ikke slutte helt med sosiale medier eller å hjelpe folk på forumene, men jeg bør begrense det kraftig – det har tatt litt overhånd.

For å få til dette bør jeg nok lage meg en plan for hvor ofte og når jeg faktisk får lov til å sjekke disse tingene. Jeg har ikke kommer opp med noe konkret her enda, men det skal jeg!

Høyere fokus på jobb

Jeg lar meg lett distrahere. Oppdager jeg noe nytt og spennende, eller får en tanke om noe som hadde vært greit å teste ut, så er det ofte vanskelig å konsentere seg om det jeg burde gjøre. Møter og email-kommunikasjon er også forstyrrende, og totalt sett gjør dette at jeg i perioder ikke er særlig produktiv.

Jeg må lære meg å administrere min egen tid og mitt fokus bedre. Pomodoro var en teknikk som hjalp noe. Men jeg trenger mer. Jeg ser for meg at jeg må strukturere arbeidsdagen – sette av tidsbokser for epost, forberedelse til møter, oppfølging av teamet og lignende. Jeg må passe på at jeg ikke må context-switche for ofte, for det er krevende for dem som driver med programmering.

Lese

Jeg har alltid vært flink til å lese, men i høst har jeg lest for lite – og som jeg sa i denne blogposten skyldes det blant annet at jeg har sluttet å reise kollektivt. Planen nå er derfor å sette av én time hver kveld til lesing. Det gjør ikke noe om jeg ikke får lest hver eneste dag, men regelen skal være at jeg leser om det ikke er noe annet jeg skal gjøre.

Fysisk trening

Vi har et fantastisk treningstilbud på jobben som jeg ikke har vært flink nok til å benytte meg av. Trening er noe jeg gjør i perioder – ofte holder jeg på i tre, fire måneder, for så å "glemme det" i en minst like lange periode. God fysisk form er viktig for å kunne holde på konsentrasjonen og for å få utslipp for stress. Dette må jeg bli bedre på.

Mestre tastataturet

Jeg har en gjennomført (eller fastgrodd) tastaturteknikk som fungerer greit nok. Jeg skriver nå opp mot 46 WPM når jeg fokuserer maksimalt (målt på typingtest.com). Men jeg skriver med få fingre, og ser mye på tastaturet.

Skrivehastighet og teknikk er viktig for å komme i god flow. Jeg ønsker derfor å lære meg og øve inn touch. Hvis jeg fokuserer på dette en halvtime hver dag i noen uker bør jeg kunne komme langt. Dette vil kunne hjelpe meg å holde bedre fokus og la tankene flyte bedre mens jeg programmerer (eller mens jeg blogger for den saks skyld).

Øve, øve, øve

Jeg er ganske flink til å trene på mine programmeringsferdigheter, og det må jeg selvsagt fortsette med. I år vil jeg forsøke å fokusere litt mer på metaprogrammering, gjerne i Lisp.

Jeg vil også forsøke å øke størrelsen litt på oppgavene jeg gir meg selv, sånn at jeg får økt sjanse til å eksperimentere med ulike design-teknikker. Jeg implementerer mye algoritmer, ting som løses på 20 til 60 linjer kode, men trenger mer trening på større ting – kanskje spesielt innenfor funksjonell programmering.

En siste ting jeg gjerne vil eksperimentere mer med er arkitekturer for å gjøre systemer "scriptbare". Embedding av Ruby, JavaScript eller lignende runtime i applikasjoner eller tjenester. Jeg har gjort litt av dette, men vil at det skal bli en helt naturlig del av verktøybeltet mitt, slik at jeg bare kan smyge det inn når behovet dukker opp.

Et større hobby-prosjekt?

Et par ganger i året bruker jeg å starte på et eller annet større prosjekt som jeg håper kan bli noe fornuftig, men som jeg likevel vet er en stør sjanse for at ikke blir noe av. Programmeringsspråket MIST er et bra eksempel fra 2011 – det var et par interessante måneder mens jeg holdt på, men jeg ser ikke for meg at jeg kommer til å fullføre planene mine nå.

Det skremmer meg likevel ikke fra å prøve igjen. Jeg har en idé til et større prosjekt nå også, noe som kan bli ganske så gøy for mange om jeg får det til. Jeg sier ikke mer enda.., vil holde kortene litt tett til brystet en stund til. Kanskje trenger jeg noen av dere som beta-testere utpå våren eller sommeren engang. Vi får se!

Konklusjon

Som vanlig har jeg mange planer og ideer om hvordan året skal bli. Jeg har noen konkrete ting jeg skal jobbe med, og spesielt skal jeg bli flinkere til å holde fokus.

Når det kommer til bloggingen så tenker jeg bare å fortsette som før – blogge når det dukker opp noe som jeg får lyst til å dele. Jeg vil gjerne lage flere videoer, for det har vært gøy. Men det er også tidskrevende, og jeg vil ikke prioritere det fremfor det andre tingene.

Nå gjelder det bare å huske på dette her. Da er det bra jeg har denne bloggposten å komme tilbake til :)

Godt Nytt År alle sammen!!!


comments powered by Disqus