Pomodoro


lørdag 8. oktober 2011 Produktivitet

POMODORO1

Pomodoro er en teknikk for å administrere sin egen tid mens man jobber, en teknikk som skal hjelpe deg å fokusere på det du holder på med, og gjøre deg mer effektiv.

Det fungerer slik at man jobber i sprinter a 25 minutter om gangen – de kalles "pomodori", med en fem minutters tvungen pause mellom hver. Etter fire pomodori tar man en noe lengre pause.

Når man jobber skal man være helt fokusert. Hvis man blir forstyrret er det viktig at man håndterer dette riktig. Typiske forstyrrelser er at man selv begynner å tenke på noe urelatert til oppgaven man holder på med. Da skal man raskt skrive ned hva man tenkte, slik at man kan "glemme det" og fortsette på oppgaven.

Jeg ble introdusert for Pomodoro på QCon-konferansen i London i 2010, og har siden den gang hatt en intensjon om å prøve det ut. For noen uker siden fant jeg et ganske bra Adobe Air-basert verktøy for å holde track på prosessen som het Pomodairo. Og nå har jeg endelig fått testet ut Pomodoro-teknikken over litt tid.

Det finnes mange slike Pomodoro-vertøy, men dette er nok det beste jeg har funnet. I tillegg til å holde track på tiden, og gi alarm når man skal starte og stoppe å jobbe, så lar det deg også legge inn oppgavene man jobber på. Man kan estimere hvor mange pomodori man tror man vil bruke på hver oppgave, og man kan enkelt registrere inn forstyrrelsene underveis. Til slutt gir Pomodairo deg oversikt over hvordan det har gått.

POMODORO2

Her er rapporten som viser hvordan de ulike dagene har gått. Som du ser får jeg en delta som viser avviket mellom estimat og faktisk antall pomodori, og antall forstyrrelser hver dag.

POMODORO3

Og i dette skjermbildet kan jeg søke i og analysere alle forstyrrelsene.

Etter å ha forsøkt pomodoro i et par uker føler jeg at dette er noe jeg bør fortsettet med – i alle fall deler av tiden. Under pomodoriene jobbet jeg intenst, og med veldig høyt fokus. I begynnelsen opplevde jeg også litt stress, fordi jeg jobbet med en klokke som telte ned, og forsøkte å bli "ferdig" med ting før klokken ringte. Denne intensiteten og stresset bør nok kontres med perioder hvor jeg ikke bruker teknikken. Av og til er det viktig å slappe av og bare la tankene vandre.

Det var også noen ganger litt vanskelig å faktisk ta den obligatoriske pausen, når jeg var midt oppi noe spennende.

Jeg sitter og jobber i landskap med hele teamet rundt meg. Dette fører til veldig god kommunikasjon og kunnskapsdeling, men er også utfordrende i forhold til fokus. Det mest positive med pomodoro er at man blir veldig bevisst på avbrytelser, både eksterne og interne. Ikke bare slutter man å sjekke e-post og twitter i tide og utide, men man klarer etterhvert å blokkere ut både urelevante tanker og ekstern støy som ellers ville ha forstyrrer.

Etter et par uker med Pomodoro føler jeg at jeg har blitt litt bedre på å holde fokuset oppe over lengre tid om gangen. Jeg anbefaler alle å forsøke!

Til slutt vil jeg bare nevne at Pomodoro også skal egne seg bra for parprogrammering. Når jeg jobber i par føler jeg skjelden at det er noe problem å holde fokuset oppe, men da er det kanskje viktigere at man får de obligatoriske pausene, slik at man ikke blir helt utslitt.

Hvis du har noen erfaringer med bruk av Pomodoro, enten det er i par eller solo, så er jeg veldig interessert i å høre om det.


comments powered by Disqus