Leseliste for 2012


tirsdag 27. desember 2011 Bøker

Jeg har et problem! Listen over programmeringsrelaterte bøker jeg ønsker å lese bare vokser og vokser. Men for et par måneder siden ble jeg nødt til å begynne å kjøre til jobb, i stedet for å reise kollektivt, og det betyr desverre langt mindre tid til lesing.

Jeg har lest mange bra bøker de siste årene, men nå har det stoppet helt opp. Jeg har ikke klart å fullføre hverken SICP eller Peter Norvig's Paradigms of Artificial Intelligence Programming som jeg begynte på i sommer. Og Continous Delivery, som jeg kjøpte inn på jobben i høst, har jeg ikke engang startet på.

ManWithBook

Men lesing er viktig, både for motivasjon, inspirasjon og for kunnskapen det gir meg. Jeg har litt tid hver kveld som jeg normalt ikke bruker til noe annet enn random browsing. Denne tiden er bedre utnyttet til å lese kloke ord fra en bok. Ett nyttårsforsett for neste år blir derfor å snu litt på vanene, slik at jeg får lest noen fantastiske bøker også i 2012.

Og bøkene jeg har på listen min er...

Det er mange gamle bøker her – bøker som ofte omtales som "required reading" for seriøse utviklere. Ved å liste dem om håper jeg å hjelpe andre å finne god utvikler-litteratur. Om du har lest noen av disse bøkene er jeg også interessert i å høre hva du synes om dem.

The Art of the Metaobject Protocol

Om hvordan man kan designe et ekstremt fleksibelt system, med bakgrunnsinformasjon fra Common Lisps fantastiske objektsystem (CLOS). Bør være nyttig for alle utviklere som er interessert i kode-design eller programmeringsspråk generelt. 345 sider.

Gödel, Escher, Bach: An Eternal Golden Braid

Douglas Hofstadter’s klassiker fra 1979 om hva mening, forståelse og tanker er laget av. 832 sider. Amazon- og Google-utvikler Steve Yegge har følgende å si:

"if you're a programmer and you haven't yet read Gödel, Escher, Bach: An Eternal Golden Braid (usually known as "GEB"), then I envy you: you're in for a real treat. Get yourself a copy and settle in for one of the most interesting, maddening, awe-inspiring and just plain fun books ever written. The Pulitzer Prize it won doesn't nearly do it justice. It's one of the greatest and most unique works of imagination of all time."

The Reasoned Schemer

Jeg nevnte denne boken om koblingen mellom funksjonell og logisk programmering i posten om Prolog. 176 sider.

Thinking Forth

Denne klassikeren om gode programmerings- og designteknikker nevnte jeg i posten om Forth. 316 sider.

Growing Object-Oriented Software, Guided by Tests

En praktisk bok for objektorienterte utviklere som vil bli moderne TDD-eksperter. 384 sider.

The annotated Turing

Tagline: a guided tour through Alan Turing's historic paper on computability and the Turing machine. Dette er historien vår, og vår mest betydningsfulle modell for hva vi kan gjøre med datamaskiner. Skrevet av Charles Petzold, som jeg har sansen for (boken Code var helt fantastisk). 384 sider (Turings orginale tekst er på 36 sider).

A Discipline of Progamming

Dijkstra's klassiker fra 1976, hvor han diskuterer hva en algoritme er for noe, hva vi egentlig gjør når vi programmerer, og til slutt viser en rekke, vakre algoritmer. 217 sider.

Programming Pearls

En rekke problemer, og løsningene på dem. Fokuserer på rask, effektiv og korrekt kode. 256 sider.

Pearls of Functional Algorithm Design

Denne boken er laget over samme mal som Programming Pearls, men inneholder funksjonelle algoritmer. Boken bruker Haskell. 290 sider.

Let over Lambda

En avansert bok om den mest avanserte byggestenen i det mest avanserte programmeringsspråket: altså handler det om makroer i Common Lisp! Denne boken flytter grensen for hva vi kan få til med kode. Jeg er litt redd for den, usikker på om jeg vil klare å henge med. 384 sider.

Program or be Programmed

Om den digitale revolusjonen, hvordan den påvirker oss, og hvordan vi bør forholde oss til den. Er ikke helt sikker på hva for en bok dette er egentlig, men interessen er vekket. 152 sider.

Computing: A Human Activity

En samling sentrale tekster om programmering fra 1951 til 1990. 630 sider.

Hacker's Delight

Et grundig kompendium av programmerings-triks. Har 18 fem-stjerners anbefalinger på Amazon, og ingen lavere. 306 sider.

Hackers and Painters: Big Ideas from the Computer Age

En samling med esseys om å drive business, om teknologi og programmering, og om samfunnet vi lever i, skrevet av Lisp-guru og internett-pioner Paul Graham. 271 sider utgitt i 2004.

Noen bøker jeg er litt mere usikker på

The lambda calculus: its syntax and semantics

Den ultimate referansen til Lambda Calculus, såvidt jeg har forstått. Grisedyr å kjøpe, men tilgjengelig for nedlasting. Jeg har lyst å besitte denne kunnskapen, men vet foreløpig ikke om jeg er villig til å gjøre investeringen i tid og konsentrasjon. 621 sider.

Refactoring: Ruby Edition

Martin Fowler's Refactoring: Improving the Design of Existing Code er en betydningsfull klassiker. Dette er Ruby-utgaven, og jeg tenker at den kan inneholde enda mer spennende teknikker. Den har derimot fått litt dårlig omtale grunnet endel feil i kode og diagrammer, så enten bør jeg vente på neste utgave, eller kanskje jeg bør lese orginalen (noe jeg skulle ha gjort for lenge siden uansett). 480 sider.

How to Design Programs

En introduksjonsbok til programmering som visstnok også skal kunne lære erfarne, hardbarka utviklere et og annet om hvordan man bygger software. Boken gir deg en universal "oppskrift" på hvordan man løser problemer og implementerer løsninger. 720 sider.

Event Processing in Action

En bok om event-dreven arkitektur fra 2010. Noen litt dårlige anmeldelser gjør meg usikker. 325 sider.

Learn You a Haskell for Greater Good

Jeg er ikke sikker på om jeg vil bruke mer tid på Haskell. Men om jeg skal det, så er nok dette en bok jeg skal lese. Også tilgjengelig online. 400 sider.

Expert F#

Dette virker som en av de bedre F#-bøkene, og Don Syme (designeren av språket) er en av forfatterne. Igjen er jeg usikker på om jeg skal bruke mer tid på dette språket, men det frister faktisk mer enn Haskell. 640 sider.

Types and Programming Languages

En praktisk bok om typesystemer. Jeg føler meg litt svak på området, og tror dette verket kunne gitt meg god balast. Men foreløpig mangler jeg litt påkrevd motivasjon. 645 sider.

Noen interessante bøker "under utvikling"

Metaprogramming in .NET

En bok om CodeDOM, Reflection.Emit, Expressions, IL rewriting, og potensiell bruk av DLR internt i .NET-applikasjoner. Skal være ferdig til våren 2012. Ca 400 sider.

Machine Learning in Action

Om å finne og trekke ut verdifull informasjon fra et hav av rådata. Estimert ferdig i mars 2012. Ca 375 sider.

Secrets of the JavaScript Ninja

Her "avslører" jQuery-designer og Mozilla-evangelist John Resig hvordan JavaScript-eksperter jobber. Estimert ferdig i mai 2012. Ca 300 sider.

Seven Databases in Seven Weeks

Denne guiden til moderne databaser og No-SQL bevegelsen fra Pragmatic Programmers er i beta, muligens ferdig i mars. Teknologiene som dekkes er Redis, Neo4J, CouchDB, MongoDB, HBase, Riak og Postgres (?). Ca 330 sider.

The Developer's Code: What Real Programmers do

En bok med tips til hvordan moderne utviklere bør forholde seg til metaforer, motivasjon, produktivitet, kompleksitet, undervisning, kunder m.m. I beta hos Pragmatic Programmers, ferdig i mars. Estimert til å ende på 250 sider.


comments powered by Disqus