Den Pragmatiske Utvikleren


tirsdag 4. oktober 2011 Bøker Softwareutvikling

pragprogcoverAndy Hunt er en av de 17 utviklerne som var med og laget The Agile Manifesto. Dave Thomas er Ruby-utvikleren som er kjent for å ha kommet opp med konseptet Code Kata. I 1999 gikk disse to sammen og skrev boken The Pragmatic Programmer: From Journeyman to Master.

I dag er dette den boken som oftest anbefales til nye softwareutviklere, og i mange firmaer er det til og med fast praksis å dele den ut til nye ansatte. Den inneholder et hav av praksiser og andre tips til praktisk og pragmatisk utvikling – både for team og individuelle utviklere. Boken står for smidighet og kritisk tenking, oppfordrer til nysgjerrighet, og legger vekt på nødvendigheten av å stadig utvide og foredle ens kunnskaper og ferdigheter.

Mange av mine lesere har nok lest den allerede, og nå har også jeg endelig gjort det!

The Pragmatic Programmer er en god introduksjon for relativt ferske utviklere, eller mer erfarne utviklere som ikke har vært eksponert for praksisene og prinsippene tidligere. For meg personlig var det ikke så mye å hente da jeg leste den nå – etter å ha vært en aktiv smidig utvikler i noen år. Den inneholdt noen gullkorn som også jeg kunne ha nytte av, men stort sett var det kun oppfriskning av velkjent stoff.

Likevel er boken fortsatt, selv om den ble skrevet for 12 år siden, ganske frisk og aktuell, og passer for dem som vil kalle seg software craftsmen. Den går ikke veldig i dybden på temaene den tar opp, og satset i stedet på å dekke mange fasetter av det å programmere.

Det meste jeg leste var jeg veldig enig i, men det var også enkelte tips og prinsipper jeg ikke støtter. For å være ærlig synes jeg tittelen burde ha vært The Pragmatic Programmer: From Apprentice to Journeyman. Den er nemlig skrevet for dem med kun litt erfaring, og vil ta deg et stykke på veien – men ikke tale om at du vil bli noen "mester" av å lese boken.

Etter å ha skrevet The Pragmatic Programmer sammen ble Andy Hunt og Dave Thomas forretningspartnere, og publiserer nå bøker for og av programmerere under navnet The Pragmatic Bookshelf. Her finner du noen av mine favorittbøker, blant andre Seven Languages in Seven Weeks og Pragmatic Thinking & Learning. Andre, relativt kjente bøker i serier inkluderer Learn to Program, The Passionate Programmer, The RSpec Book, Ship It! og Release It!

En lignende bok jeg har blogget om tidligere er Code Complete.


comments powered by Disqus