NDC 2014 - ny og enda bedre


fredag 14. mars 2014 NDC

Jeg er supergira over programmet til årets Norwegian Deverlopers Conference. Hvorfor? Blant annet fordi konferansen har tatt et bra steg bort fra å være en ren Microsoft- og smidig-konferanse. Dette har skjedd gradvis over flere år, men nå vil jeg si det er ganske så tydelig.

Dessuten kommer det mange veldig spennende forelesere - også endel vi ikke har sett på scenen i Norge før - mens enkelte av de gamle traverne du er vandt til å møte på NDC har fått seg en velfortjent pause i år.

Men Obs Obs, før du leser videre: Fristen for Early Bird-billetter er i ferd med å gå ut. Vil du sikre deg billig adgang bør du kjøpe NÅ!!!

...

Har du kjøpt? Bra, da kan du fortsette! :-)

Temaene konferansen dekker er mange, og det er vanskelig å lage en god oppsummering. Vi snakker om mobilutvikling, skyen, databaser, devops, sikkerhet, design og arkitektur, UX, frontend-utvikling, funksjonell programmering og samtidighet - men også en god del om den menneskelige siden av softwareutvikling.

Jeg skal nå forsøke å gi deg en brukbar oppsummering av det jeg synes virker mest interessant..

JavaScript og Douglas Crockford

De fleste av oss har vel fått et intimt forhold til JavaScript de siste årene, og språket har en sentral plass på NDC. I år kommer autoriteten Douglas Crockford tilbake for å gjøre oss til bedre JavaScript-utviklere.

Anthony van der Hoorn jobber for Red Gate, og står bak det inovative open source-produktet Glimpse. Anthony skal ha to talks, ett om Bower og ett om front-end design patterns.

James Nugent er en av utviklerne bak Event Store, en "open source, funksjonell database med kompleks hendelseshåndtering i javaScript". Han skal blant annet holde et foredrag han kaller Temporal correlation and complex event processing in JavaScript, og det virker både spennende og lærerikt.

Og så vil jeg også nevne Reginald “raganwald” Braithwaite som skal snakke om Javascript combinators og The Art of the Javascript Metaobject Protocol (et nikk til LISP der altså).

Av rammeverk for front-end er det Knockout og Angular som frontes mest på konferansen. Det blir også endel sesjoner om ulike verktøy som for eksempel Jasmine for front-end testing.

Data og databaser

Big Data er et hot, men det ser ikke ut som om vi klarer helt å bli enige om hva det skal bety. Det som i alle fall er sikkert er at det blir mye om data på NDC i 2014.

Gary Short skal for eksempel vise oss hvordan vi kommer i gang med Hadoop på Microsoft-platformen. Ellers blir det nok flere talks om ElasticSearch (Martijn Laarman kommer), MongoDB, RavenDB, Couchbase, og om hvordan man aggregerer data i NoSQL-databaser.

Magnus Carlsen

Nei, Magnus Carlsen kommer ikke til NDC. Men det gjør derimot Christer V. Aas og Felipe Longe fra Making Waves. De vil fortelle om sine erfaringer fra kanonsuksessen Play Magnus. Fra denne typen erfaringsforedrag kan man både lære mye nyttig og hente inspirasjon.

En annen som kommer med et erfaringsforedrag er Simon Hohenadl. Han forteller om hvordan 10 smidige team i AutoScount24 leverer kontinuerlig til over 10 millioner brukere.

Mange, mange, mange språk

Utviklere som er interesserte i programmeringsspråk får mye å velge blant i år. Språkene som får mest oppmerksomhet er C#, JavaScript, C++, F# og (som jeg blogget om tidligere) Erlang.

Det er spesielt mye om funksjonell programmering i år, og selveste Joe Armstrong - Erlangs far - kommer for å (hvis jeg har forstått det riktig) fortelle om programmeringsspråkenes historie. Det kan du ikke gå glipp av!

Andrei Alexandrescu jobber for Facebook, og er en sentral bidragsyter til programmeringsspråket D. D er et veldig spennende alternativ til C++, og det blir flere talks om dette på NDC 2014.

I tillegg blir det også anleding til å få med seg Go, SmallTalk (via den moderne implementasjonen Pharo som jeg testet her på bloggen i 2011) og TypeScript.

Det blir også et møte med PowerShell. Faktisk blir det battle i år mellom PowerShell og old-school Bash. Og så kommer Justin Rusbatch og Filip W som står bak scriptcs (C# som skriptspråk).

Gøye Gadgets

Konferansen er alltid krydret med sesjoner om nye å spennende ting som tilsynelatende er mer underholdende enn nyttige. Men det er kanskje bare slik vi som sitter og skriver "vanlig" software ser det?

Et tema som kommer til å dukke opp er Internet of Things. Det kommer til å bli en sesjon om Arduino, en annen om Computer vision, og en tredje om Pebble Smartwatch.

Og så blir det et par forelesninger om spillutvikling med MonoGame. Det er vel ikke få av oss som har en spillutvikler i oss som drømmer om å bli sluppet fri?!

En ny og spennende teknologi som kanskje ikke hører hjemme under Gøye Gadgets, men som er gøy likevel er Docker - et open source prosjekt for å pakke, deploye og kjøre programmer i "lettvekts-beholdere". Dette vil du kunne lære om på NDC.

Kjendisene

Det er noen forelesere jeg vil få med meg nesten samme hva de skal snakke om. Og det er mange slike på listen over NDC-speakers. De mest spennende i år (i tillegg til Joe Armstrong og Douglas Crockford som jeg allerede har nevnt) er kanskje:

Kevlin Henney leverer alltid bra. Det virker liksom som om han klarer å tenke litt lengre enn de fleste andre. I år skal han blant annet snakke om vaner utviklere har som ikke nødvendigvis er så gode, for så å foreslå noen alternativer.

Provokatøren Scott Bellware var høydepunktet for meg på NDC i 2009. Det er en stund siden vi har sett ham nå, men i år er han tilbake og skal levere to foredrag: TDD in Tatters og Agile Kaizen.

Scott Hanselman er et av konferansens store trekkplastre, og i tillegg til å snakke om fremtiden til ASP.NET skal han fortelle om hvordan C# reddet ekteskapet hans.

Andre spennende forelesere

Anthony Eden er en spennende polyglot med mye erfaring. Han står blant annet bak tjenesten DNSimple, og på NDC holder han to foredrag: ett om språket Go, og ett om hvordan han gikk fra å være en programmerer til å drive sin egen forretning.

Troy Hunt er også en interesant fyr som skal snakke om sikkerhet og hacking. Om foredraget han skal holde:

For many people, they’ll be stunned at the simplicity of the risks that continue to be exploited whilst for others, risks they never knew existed will be exposed, decomposed and most importantly, the mitigation will be shown.

This session recreates real world examples of attacks against airlines, ticketing systems, hotels and transportation services – enough that someone literally could hack themselves all the way around the world to Norway. It’s not a theoretical exercise; these are real world attacks by real world hackers laid bare.

Og så må jeg nevne Brendan Forster og Tim Berglund fra GitHub, Craig Wilson som utvikler .NET-driveren til MongoDB, David Neal fra LeanKit, Gael Fraiteur som står bak PostSharp, Patroklos Papapetrou som jobber med SonarQube, og Venkat Subramaniam som alltid leverer underholdende forelesninger.

For ikke å glemme de norske heltene

Det er også mange "lokale" utviklere som får scenetid i år, og de har også veldig mye bra å komme med.

For eksempel vil Svein Arne Ackenhausen fortelle om hvordan du kan utvikle i .NET utenfor Visual Studio - og hvorfor i all verden du skulle øsnke å gjøre det.

Mikael Brevik fra BEKK i Trondheim skal holde to foredrag: Adventures With Javascript Streams og Functional Reactive Programming and Bacon.

Og Glenn Henriksen fra Evry kommer for å snakke om hvordan man som utvikler kan ta ledelsen uten å ha den formelle autoriteten.

Oppsummering

Du kan forvente deg alt det som er bra med NDC også i 2014; uendelig mange sesjoner og forelesere av høy kvalitet, et fullstappet Oslo Spektrum, god mat, en bra fest osv. osv. DotNetRocks er som vanlig på plass, og det blir mange gode anledninger til å treffe og prate med likesinnede.

Men i år er det et enda bredere spekter av tema. Og funksjonell programmering er en av de tingene som virkelig er tatt på alvor. Derfor tror jeg at NDC i år har potensialet til å virkelig inspirere alle som deltar til å bli bedre og mere allsidige utviklere.

Jeg gleder meg som vanlig, og håper vi treffes i Oslo i juni!


comments powered by Disqus