Hvorfor du skal begynne med Erlang i 2014


onsdag 26. februar 2014 Erlang NDC

Erlang kan vel regnes som et gammelt språk. Jeg var bare 10 år gammel da Joe Armstrong lagde første versjon i 1986. Men Erlang er ikke utdatert...

Et sted i Sverige sitter det 20 utviklere og lager neste versjon av Erlang. Spåket og plattformen er mere levende enn noen sinne. For Erlang tilbyr noe ganske unikt: En gjennomprøvd platform for løsninger som stiller de mest ekstreme krav til ytelse og oppetid!

Komplementerende teknologi

I artikkelen Erlang for C# Developers hevder Bryan Hunter at Erlang er en teknologi som komplementerer platformer som .NET og JVM. Hvis du kan C#, Java, Python og Node så kan du fire ulike måter å oppnå det samme på. Men med Erlang får du altså noe i tillegg, noe som de andre teknologien sliter med å etterligne.

Man kan ramse opp en rekke kjente produkter som er bygget på Erlang, som CouchDB, RabbitMQ, Amazon SimpleDB, WhatsApp, Opscode Chef og Ejabberd. Facebook bruker det til chatten sin, og Github bruker det til Github Pages. Dette er ikke uten grunn. I telekombransjen stod man på 80-tallet ovenfor de samme skaleringsbehovene som vi i dag møter når vi skal lage distribuerte webløsninger. Og løsningen som Ericsson kom opp med var nettopp Erlang og det de kaller Open Telecom Platform (OTP).

Å lære seg Erlang er derfor noe mer enn å lære seg et nytt språk; det er å få tilgang til et verktøy som kan gjøre ting de verktøyene du bruker i dag ikke kan.

Erlang i Oslo i sommer

Norwegian Developers Conference i Oslo i juni får du en unik mulighet til å ta det første steget. Konferansen blir nemlig breiere i år enn den har vært før. Det kommer til å bli et gjennomgående track om funksjonell programmering, og en rekke forelesninger om Erlang. Utvikler-profiler som Garrett Smith (fra CloudBee), Martin Logan (fra Amazon, og forfatter av Erlang and OTP in Action), og selveste Robert Virding (co-inventor of Erlang) kommer for å fortelle deg om Erlangs finurligheter.

Noen synes Erlangs syntaks blir altfor spesiell. For dem kommer det trolig også til å bli et par foredrag om Elixir på NDC i år. Elixir er et nytt Ruby-lignende språk som kjører på Erlang-platformen. Til å snakke om dette har man hentet inn Bruce Tate (Seven Programming Languages in Seven Weeks m.fl.) og Dave Thomas (The Pragmatic Programmer).

Så for å oppsummere: Det er på høy tid at du begynner med Erlang - gitt at du ikke allerede har gjort det da :)

Les Flere artikler om Erlang

PS: Versjon 17.0 av Erlang slippes 26. mars 2014, og inneholder spennende endringer som maps og named funs.

PPS: Ericsson har lyst ut stillingen Erlang Community Manager. Dette viser at det satses på språket og miljøet rundt, og lover bra for tiden som kommer.

PPPS: Agendaen for NDC er ikke publisert enda (dette er en aldri-så-liten teaser), men på fredag kommer en god del av programmet. Så følg med på NDCOslo.com.


comments powered by Disqus