Les deg til å bli en mer profesjonell utvikler


søndag 8. juli 2012 Bøker

Det er sommer, og da har man gjerne litt ekstra tid til å lese noen gode og inspirerende bøker. Og jeg har et par anbefalinger til deg. Her presenterer jeg to bøker som handler om hvordan profesjonelle utviklere tenker, jobber og generelt forholder seg til faget sitt, oppgavene sine og andre mennesker de må sammarbeide med.


Bildet er tatt av Hermine på 2 år!

Den første boken heter The Clean Coder, og er skrevet av Robert C. Martin (a.k.a. Uncle Bob). Den må ikke forveksles med Martins forrige bok, Clean Code (anmeldt i 2009). Mens Clean Code handlet om hvordan man programmerer - skriver god kode - så handler The Clean Coder om oss utviklere, og om alt vi gjør når vi ikke koder.

Martin har snakket mye om profesjonalitet de siste årene, og i denne boken oppsummerer han sine tanker om dette. Har du fulgt forelesningene hans på NDC eller andre steder så har du nok hørt mye av materialet før, men slik jeg ser det er det noe vi ikke kan høre for ofte.

Det som derimot gjorde The Clean Coder verdt å lese for meg var at boken er en slags selvbiografi. Uncle Bob forteller en rekke historier fra sin lange karriære, historier jeg ikke hadde hørt før. Han forteller om dyrkjøpte erfaringer - om situasjoner hvor han ikke oppførte seg profesjonelt, og hvilke konsekvenser det fikk.

Andre ting Bob snakker om i boken sin er hvordan man sier NEI til ting (når det er det man bør gjøre), hvordan man trener for å bli bedre, hvordan man administrerer tiden sin, hvordan man sammarbeider, og hvordan man takler stress. Han vier selvsagt også deler av boken til testdrevet utvikling og akseptansetesting, og skriver en hel del om det vanskelige temaet estimering.


Den andre boken jeg vil trekke frem er skrevet av en litt mindre kjent forfatter - Ka Wai Cheung. Tittelen er The Developer's Code, med tagline: What Real Programmers Do. Cheung's bok er løsere i formen enn Bob's; den er mer som en samling blogposter, som alle har til felles at de deler erfaringer og tanker om profesjonell programmering.

I The Developer's Code vil du kunne lese om hvordan du motiverer deg selv, hvordan du blir produktiv, og hvordan du administrerer kompleksitet. Cheung har også en rekke tips til hvordan vi utviklere skal forholde oss til kundene våre, og hvordan du lærer fra deg på en effektiv måte. Men kanskje det aller mest sentrale er budskapet om at du skal være stolt over yrket ditt.


Begge disse bøkene egner seg både for ferske og for mere erfarne utviklere. De som ikke har så mye erfaring vil lære mye nyttig, mens den vil fungere som en god påminnelse for dem som har holdt på en stund. The Clean Coder er klart den beste av de to bøkene (i mine øyne), men The Developer's Code har også endel gullkorn, og flere av dem inspirerte i alle fall meg. Begge er uansett lettleste, og vil egne seg bra som sommerlektyre.

Er du interessert i andre bøker i samme sjanger kan du ta en titt på The Pragmatic Programmer, som kanskje er den hyppigst anbefalte boken for utviklere. En annen bok, som jeg ikke har lest selv enda men har hørt mye bra om, er The Passionate Programmer.

God bok!


comments powered by Disqus