Uke 15, 2011: Selenium, .Net 4, Euler og Ruby


lørdag 16. april 2011 Jobb

Jeg føler for å oppsummere uken som har gått. Har behov for å skrive litt dagbok liksom. Skrive litt om hva som har skjedd, “dumpe” noen av tankene jeg går rundt med, og fortelle hva jeg har gjort for å bli en bedre utvikler denne uken.

Jeg tenker jeg vil forsøke å gjøre det hver uke fra nå av. Hvis jeg er skikkelig heldig kan det bli interessant for andre enn meg selv også. So here we go…

Regresjonstesting

Denne uken har jeg testet ut Selenium – det mest kjente og brukte rammeverket for automatisert testing av webgrensesnitt. Jeg har satt opp et opplegg for å teste Intouch (vår komplette webløsning for SMS) - en serie med tester som kjøres hver natt av vår TeamCity buildserver. Jeg bruker .net-versjonen av Selenium 2.0 WebDriver, og valgte å kjøre testene i Firefox 4 (hadde diverse problemer med både Chrome-driveren og IE-driveren).

Jeg holdt en liten ZipTalk for de andre på teknisk, og jeg tror alle var enige med meg i at automatiserte regresjonstester var noe vi trengte. Spørsmålet nå er hvilke tester vi skal ha, og hvordan vi best skal få implementasjonen av disse testene inn i utviklingsløpet vårt. Jeg ser i utgangspunktet ikke på dette som noe som skal inngå i testdreven utvikling, derimot tror jeg det er best å skrive testene når funksjonaliteten som skal testes har stabilisert seg. Kanskje kan det gå inn som en del av QA-fasen.

.Net 4.0 og Visual Studio 2010

Denne uken har teamet vårt også endelig tatt steget over på nyeste versjon av .net-rammeverket. Og det ser ut til å ha gått ganske smertefritt egentlig.

Men .net 4 er bare én av en hel rekke nye teknologier vi forholder oss til for tiden – av andre ting vi har tatt i bruk i det siste kan jeg nevne MongoDB og seriøs utnyttelse av jQuery. Og mye nytt og ukjent kan gi en følelse av manglende mestring og føre til stress. Derfor har jeg bestemt at vi skal ha en ZipTalk-serie om nye ting i .net 4.0. Utviklerne har nå valgt seg ut hver sine områder å utforske og presentere for teamet, og jeg venter spent på resultatet.

Og ellers…

På fritiden har jeg lest endel i de to bøkene jeg snakket om her: Metaprogramming Ruby og Pragmatic Thinking & Learning. Jeg har fått en dypere forståelse for hvordan Ruby egentlig fungerer – språket er både fantastisk komplekst og ekstremt elegant på en og samme tid. Og jeg har fått et bedre innblikk i hvordan menneskehjernen fungerer, hvorfor jeg tenker som jeg gjør, og noen verktøy for å påvirke og forhåpentligvis forbedre hvordan jeg tenker og løser problemer.

Jeg har også rukket å løse noen Euler-oppgaver, og er nå oppe i 29 løste (av i alt 332). Jeg har brukt Clojure, som fortsatt er det mest elegante språket jeg har vært borti noen sinne, og det faller meg mer og mer naturlig å løse oppgaver med funksjonell programmering. Derfor har jeg også bestilt en ny bok – The Joy of Clojure – som virker svært lovende.

Jeg har gått og tenkt på og hatt lyst til å skrive et par blogposter også denne uken – en om Dreyfus-modellen og hvor jeg befinner meg i den i ulike ferdigheter, og en om funksjonell programmering. Men tiden har sålangt ikke strukket til. Jeg har vært på et par årsmøter også denne uken nemlig; i sameiet og i NNUG Bergen.

Ukens sitat

Jeg kommer hele tiden over mange gode sitat jeg får lyst til å dele med verden. I forbindelse med at jeg nettopp har fylt 35 presenterer jeg denne gang et Douglas Adams-sitat fra The Salmon of Doubt:

“Anything that is in the world when you’re born is normal and ordinary and is just a natural part of the way the world works. Anything that’s invented between when you’re fifteen and twenty-five is new and exiting and revolutionary and you can probably get a career in it. Anything invented after you’re thirty-five is against the natural order of things.”

Det er mye visdom i dette sitatet, men jeg håper jeg kan motarbeide det og fortsette å utvikle meg i årene som kommer.


comments powered by Disqus