Informatisk julekalender: Luke 22


onsdag 22. desember 2010 Julekalender

key

PARC, Xerox sitt forskningssenter i Palo Alto, var et fantastisk sted som har produsert et hav av teknologiske nyvinninger. Alan Curtis Kay kom til PARC i 1970, og ble etterhvert en av de mest sentrale oppfinnerne der. Han er kjent for å si: "The best way to predict the future is to invent it." Og det gjorde han!

Kay har først og fremst fått en luke i adventskalenderen min fordi han utviklet programmeringsspråket Smalltalk. Han var inspirert av Lisp, og av hva Nygaard og Dahl hadde fått til med Simula, og designet et språk som la grunnlaget for god objektorientering. Ja, det var faktisk Key som kom opp med uttrykket objektorientert programmering.

Smalltalk ble først og fremst utviklet med tanke på undervisning og læring. Det skulle derimot etterhvert bli et verdifullt språk, og har inspirert utviklingen av mange andre: Objective-C, Self, Java, Io og Python har f.eks. alle tatt opp i seg elementer fra Smalltalk. Ruby er kanskje det språket som er nærmest i hvor dynamisk det er, og i forhold til hvordan absolutt alt er objekter.

Men Alan Key er også kjent for andre ting. Han er f.eks. arkitekten bak grafiske brukergrensesnitt basert på vinduer. Han kom også opp med er konsept han kalte Dynabook, som dannet grunnlaget for utviklingen av bærbare datamaskiner, tablet PC’er og elektroniske bøker. Apple har fått mange av sine revolusjonerende ideer fra PARC, og designet til iPad hadde Alan mer eller mindre kommet opp med allerede i 1968. I bildet nedenfor viser Alan frem prototypen av Dynabook.

800px-Alan_Kay_and_the_prototype_of_Dynabook,_pt._5_(3010032738)

I dag er Alan Key blant annet aktivt engasjert i One Laptop Per Child prosjektet, som er en videreføring av det han har jobbet for hele livet – å revolusjonere mulighetene for barn å lære ved hjelp av datamaskiner og programmeringsplattformer. One Laptop Per Child er på mange måter realiseringen av Dynabook-konseptet.


comments powered by Disqus