Ted Neward om programmeringsspråk (Ook!)


onsdag 31. desember 2008 Podcasts Polyglot

dotnetrocksO.pngI et pussig sammentreff viser det seg at samme dag som jeg bestemte meg for å blogge om å lære seg flere programmeringsspråk så publiserte også .NET Rocks sin episode nummer 407, hvor Richard og Carl har en forfriskende og ærlig diskusjon med Ted Neward om nettopp dette.

Samtalen ble tatt opp på Øredev i november, hvor Ted & Co. tar for seg objektorientering, aspect-orientert programmering, funksjonell programmering og dynamiske språk. De snakker om domenespesifike språk (DSL), og om "Oslo", M og DDD. Min nye helt, Oren Eini (aka Ayende), stikker også hodet innom for å argumentere for sitt syn på DSL'er. Og til sist snakker de om kravene som nå begynner å stilles til oss utviklere i forhold til å tenke på parallellitet.

Ook# og Brainf*ck

Ted Neward - som for tiden jobber for ThoughtWorks - kaller seg selv en språk-hore, og har 150 ulike programeringsspråk tilgjengelig. Under samtalen om språk avslører han blant annet hva en geek gjør når han er full og skal ha det gøy: Han bygger en ny kompilator på .NET CLR'en!

Ted fortalte nemlig om Ook#, som er nødt til å være det mest nerdete språket jeg noen gang har hørt om. Det er laget spesielt for orangutanger, og har en syntax som bare inneholder ett ord; nemlig Ook. Jeg tuller ikke!

Her er Hello World kodet i Ook#:

Ook. Ook? Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook! Ook? Ook? Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook? Ook! Ook! Ook? Ook! Ook? Ook. Ook! Ook. Ook. Ook? Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook! Ook? Ook? Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook? Ook! Ook! Ook? Ook! Ook? Ook. Ook. Ook. Ook! Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook! Ook. Ook! Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook! Ook. Ook. Ook? Ook. Ook? Ook. Ook? Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook! Ook? Ook? Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook? Ook! Ook! Ook? Ook! Ook? Ook. Ook! Ook. Ook. Ook? Ook. Ook? Ook. Ook? Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook! Ook? Ook? Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook? Ook! Ook! Ook? Ook! Ook? Ook. Ook! Ook! Ook! Ook! Ook! Ook! Ook! Ook. Ook? Ook. Ook? Ook. Ook? Ook. Ook? Ook. Ook! Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook. Ook! Ook. Ook! Ook! Ook! Ook! Ook! Ook! Ook! Ook! Ook! Ook! Ook! Ook! Ook! Ook. Ook! Ook! Ook! Ook! Ook! Ook! Ook! Ook! Ook! Ook! Ook! Ook! Ook! Ook! Ook! Ook! Ook! Ook. Ook. Ook? Ook. Ook? Ook. Ook. Ook! Ook.

Tror Terry Pratchett vil verdsette dette. Ta gjerne også en titt på programmet for å skrive ut verdien av pi: pi.ook.

Det finnes et lignende språk, også dette på .NET plattformen, som heter Brainf*ck. Språkene er strukturelt like, og er begge beviselig Turing-komplette. Her er tilsvarende Hello World-kode i Brainf*ck:

>+++++++++[<++++++++>-]<.>+++++++[<++++>-]<+.+++++++..+++.>>>++++++++[<++++>-]<.>>>++++++++++[<+++++++++>-]<---.<<<<.+++.------.--------.>>+.

Jeg tror faktisk jeg vil lære meg dette språket :D


comments powered by Disqus