XL


tirsdag 29. mars 2016 Off topic

En dag og en bloggpost litt utenom det vanlige..

Den bibelske syndefloden varte i 40 dager og 40 netter. Israelittene levde i Sinai-ørkenen i 40 år, Moses var 40 dager på fjellet før han mottok de ti bud, og Goliat utfordret israelittene to ganger daglig i 40 dager før David bekjempet ham.

Under Jesu fristelse fastet hovedpersonen i 40 dager og 40 netter i ørkenen. Og 40 dager etter Jesu oppstandelse for han opp til himmelen.

Muhammed var 40 år da han mottok sin første åpenbaring fra erkeengelen Gabriel, og han ba og fastet i hulen sin i 40 dager. Han hadde 40 disipler som spredte Islam for ham.

Det sies at De Døde går igjen i 40 dager, og Ali Baba stjal gullet til 40 røvere.

Hva er det med 40?

Det er besynderlig hvor ofte tallet 40 går igjen i religion, sagn og historier. 40 er rett og slett litt magisk. Det har blitt brukt til å representere et stort, cirka-tall, omtrent som tallet ørten.

Om du ikke har skjønt det enda.., jeg fyller 40 år i dag! Livet har blitt Extra Large. Og jeg tenker litt over hva det innebærer.

Happy Birthday

"Guys are idiots, till they're what, 40 years old." Wes Borland

I Islam sier man visst nok at en persons intellekt modnes i 40 år, og blant jødene er det et krav at man har fylt 40 før man får lov til å studere Kabbala. Betyr det at jeg har nådd toppen nå.., et intelligensplatå? Eller betyr det at jeg nå endelig er utviklet nok til å potensielt forstå hvordan verden egentlig henger sammen?

"Livet begynner ved 40" er det noe som heter, selv om 40 ikke var mer enn den forventede levealderen for bare hundre år siden. Kanskje det er derfor det er så mange som kjøper seg motorsykkel når de runder 40? Eller begynner å hoppe fallskjerm? Fordi det er nå det starter - nå livet skal leves!

"Når man er sånn omtrent midt i livet, begynner en del å stille spørsmålstegn ved det meste; karriere, familieliv - og ønskene og drømmene de en gang hadde. De føler kanskje at de ikke er kommet så langt som de hadde forestilt seg at de skulle nå – og innser at de kan hende aldri kommer dit heller." Professor Frode Thuen om 40-årskrise

Jeg er ikke redd for førtiårsdagen min, eller for tiden jeg har forran meg. Jo lengre vi lever jo mer erfaring får vi. Kroppen er ikke like slitesterk som den en gang var, men helsen holder. Jeg har en familie å være glad i, og "krisen" - i form av kronisk stress - har jeg på en måte allerede vært gjennom og lært av.

Så jeg tror 40 kommer til å bli bedre enn det 39 var.

Og jeg kan fortsatt utrette mye...

"I started late. I didn't make my first movie until I was 40." Ridley Scott

Hver og en må håndtere livest middagshøyde på sin egen måte. Jeg ønsker den herved velkommen!

"I'm enjoying 40. Old enough to know better, young enough not to care." Billy Zane

PS: Jeg håper du forstod at "XL" er romertall for 40. :P

PPS: Det gikk akkurat opp for meg at jeg nå har blogget her i 10 år. Et fint jubileum det også.


comments powered by Disqus