Programmeringsspråkenes historie


fredag 4. april 2014 Polyglot Bøker Historie

Jeg har snakket mye om at vi som utviklere bør være mer opptatt av og lære mer om historien vår (De gamle er eldst). Og for å virkelig lære om det som har vært før - hva er da bedre enn å finne noen gamle kilder?!

Derfor har jeg nå kjøpt et par eldre historiebøker om programmering. Jeg fant dem brukt via Amazon, og de ble begge levert i løpet av en drøy uke, selv om de kom helt fra USA.

Og bøkene er...

Bok 1: History of programming languages II

Denne boken er fra 90-tallet, og er en grundig presentasjon på 860+ sider av hvilken utvikling som hadde skjedd innenfor programmeringsspråk mellom 1987 og 1993. Språkene som dekkes i boken er ALGOL 68, Pascal, Concurrent Pascal, Ada, Lisp, Prolog, simuleringsspråk som Simula, FORMAC, CLU, Smalltalk, Icon, Forth, C og C++.

Blant bidragsyterne til boken finner vi kjente navn som Niklaus Wirth, Guy L. Steele Jr., Barbara Liskov, Alan Kay, Dennis Ritchie, Bjarne Stroustrup - altså i stor grad utviklerne av språkene jeg nettopp nevnte.

Boken er resultatet av en stor og viktig konferanse som ble kalt The Second ACM SIGPLAN History of Programming Languages Conference. HOPL-II, som den gjerne forkortes til, skulle dokumentere de foregående 15 årene med fremskritt innen programmering, og alt finnes i boken jeg nå har forran meg.

For en spennende gullgruve!

Bok 2: Programming Languages: History and Fundamentals

Men for å få den virkelig dype forståelsen for utviklingen av språkene vi bruker må jeg gå lengre tilbake. Derfor kjøpte jeg denne andre boken fra 1969 som omhandler de 150 viktigste programmeringsspråkene som eksisterte i USA på den tiden...

.. kjente språk som FORTRAN, ALGOL 60, BASIC, COBOL, SNOBOL, MATHLAB, APL, PL/I og et par varianter av LISP. Men også betydningsfulle språk som ikke så mange har hørt om i dag: SHORT CODE, JOVIAL, JOSS, FLOW-MATIC, APT m.fl. (alle språk med respekt for seg selv brukte ALL-CAPS på den tiden).

Også denne boken er en murstein med sine 780 sider.

Boken er skrevet av en av datidens fremste kodere, Jean E. Sammet, som utviklet språket FORMAC i 1962. Hun ledet også programkomiteen for HOPL-II (som jeg fortalte om), og var ansvarlig for hele den første HOPL-I konferansen i 1978.

Jeg gleder meg faktisk villt til å lese boken hennes!

Bobby Fagg

Jeg har som sagt kjøpt disse bøkene brukt - de er begge orginalutgaver. Boken fra 1993 har vært en bibliotekbok, og har i følge kortet på siste side vært leid ut kun fem ganger: En gang i 97, to ganger i 99, og to ganger i 2006.

I den eldste boken fant jeg det du ser på bildet nedenfor.

Dette har vært studieboken til en Bobby Fagg. LinkedIn forteller meg at Bobby studerte økonomi ved Hampden-Syndey College mellom 1970 og 1974. I dag er han Manufacturing Specialist hos Unisource i Virginia. Litt morsomt - det gir liksom boken jeg sitter og leser enda en historisk dimensjon.

Kanskje jeg skulle kontaktet ham?

Hvorfor disse bøkene nå?

Jeg er generelt interessert i bransjens historie, og spesielt i programmeringsspråk. Men jeg har en liten baktanke med å kjøpe og lese disse bøkene nå. Jeg går nemlig med tanker om å skrive en bok selv!

Jeg ser for meg en uformell og sånn passe underholdende guide til programmeringsspråkenes utvikling, som er "konsumerbar" for enhver utvikler. En Hitchhikers Guide til 60 år med programmeringsspråk. Og da må jeg jo studere litt sånn at jeg vet hva jeg snakker om.

Å skrive en bok er ikke et lite prosjekt. Og sansynligvis er det ikke godt betalt heller. Men nå har jeg hatt lyst i 10 år, og endelig har jeg en idé jeg tror jeg kan skape noe interessant ut av. Så vi får se - kanskje jeg kommer i gang med skrivingen i sommer.

Tror du at du hadde villet lese en sånn bok? Legg igjen en kommentar og fortell meg hva du synes om ideen - det hadde jeg satt stor pris på!


comments powered by Disqus