Helge anbefaler Lean Startup [Luke 9, 2012]


søndag 9. desember 2012 Bøker Lean Julekalender

I 2005/2006 jobbet jeg som senior konsulent i itslearning. En vennegjeng startet det som et universitetsprosjekt, og i dag er det et internasjonalt selskap - over 200 ansatte i 8 land - med millioner av brukere og sterk vekst. En av disse grunderne var Helge Hannisdal (@hhannis), som ledet utviklingsavdelingen den gang jeg var der.

Helge

Hvem er du?
Jeg er ekte bergenser og entreprenør som er lindenskaplig opptatt av teknologi og nyskapning.

Hva er jobben din?
Akkurat nå har jeg sabbattår fra itslearning som jeg grunla sammen med noen venner i 1999. Nå jobber jeg noen timer i uken som mentor/rådgiver/investor i et par spennende nye teknologibedrifter i Bergen, men bruker mest tid sammen med familien:)

Hva kan du?
Jeg kan litt om veldig mye.

Hva liker du best ved yrket ditt?
Å skape nye produkter og bygge selskaper - det er Lego for voksne.


Da jeg begynte med programvareutvikling på slutten av 90 tallet var det vanlig å jobbe etter fossefallsmetoden. Etter å selv ha erfart alle de negative utfordringene med denne metoden, ble jeg tidlig i 2006 overbevist om at Agile utviklingsmetodikk var løsningen. Jeg har benyttet det i itslearning siden 2007, samt at jeg anbefaler det til alle som spør meg om råd om hvordan organisere utviklingsdelen av selskapene sine.

Som gründer i itslearning og nå som mentor og rådgiver i flere gründerselskaper, har jeg lenge tenkt på hvorfor man ikke benytter tilsvarende "agile" og "lean" teknikker i resten av selskapet, og ikke minst i selve etableringen av et selskap eller et nytt produkt?

Etter hvert som jeg søkte denne kunnskapen kom jeg over en metodikk kalt "lean startup". Jeg begynte med boken til Eric Ries - hvor han blant annet fortalte at han og resten av teamet jobbet knallhardt med scrum i 6 måneder med effektive sprinter, koderefaktorering, unit-testing og så kom de til at all koden måtte kastes fordi de hadde bygget de feile funksjonene. Etter dette gjennomførte Eric et lite eksperiment som på kort tid ga ham den samme læringen som månedsvis med koding.

Mange produkter (innkludert Eric Ries sitt produkt) er bygget på for mange antakelser, og Eric argumenter for at man heller bør bygge på "validated learning". Han har definert en feedback-loop: Build-Measure-Learn som oppsummer noe av det viktigste i "lean startup". (Se under - NB "build" i modellen er gjerne en mockup eller prototype, og trenger ikke å være ferdig kode).

The-Lean-Startup-1024x776

Klikk for full størrelse

Etter å ha slukt det som er av litteratur innenfor "lean startup" tenker jeg selv tilbake på alle funksjonene vi har bygget i itslearning som ikke blir brukt og på konsepter vi først har bygget for så å selge dem. Her har nok tusenvis av timer gått tapt.

Så mitt råd til alle utviklere er å slutte å programmere og heller jobbe med å sikre at når det først utvikles noe, så er det det noe kundene både kommer til å betale for og ikke minst bruke :)

Dersom du jobber med utvikling av produkter, enten på teknisk eller forretningsmessig side, anbefaler jeg å lese boken til Eric Ries "The Lean Startup", den finnes også som video - bestiller du nå rekker du å lese den i romjulen :)

Etter å ha lest boken til Eric Ries er du helt sikkert frelst og lurer på "ok, hvordan kommer jeg i gang?" - da kommer Ash Maura sin "Running Lean" godt med, den finnes også som video. Jobber du i et stort selskap kan du også lese hvordan Spotify bruker "lean startup" for 250 mennesker, så dette fungerer like bra med 1 ansatt som 250.

Som ingeniør elsker jeg verktøy, så jeg har også med noen verktøy tips:

  • Lean Launch Lab - er nyttig for å administrere og planlegge eksperimenter og modellere forretningsmodelle
  • Kiss Metrics -  er en flott måte å sammenfatte alle målinger fra mobile apps, websider og applikasjoner. Er helt uunnværelig for å gjennomføre mange ulike eksperimenter. 

PS: I forbindelse med sabbatåret sitt har Helge opprettet en gründerblogg han kaller H5 Innovations.


comments powered by Disqus