Hvilken laptop?


tirsdag 19. juni 2012 Laptop

Laptopen min, en DELL Precision M4400, har nå blitt tre år gammel. Batteriet tappes på minutter, den går varm for et godt ord – lakken flasser av på alt av metall, og bråket fra viften er direkte pinlig. Det kan tenkes jeg kan tyne litt mer tid ut av den ved å få meg en SSD drive, men helt ærlig er det nok på tide å begynne å lete etter en erstatning.

Hva jeg skal gå for viser seg derimot å bli et vanskelig spørsmål. Laptopen er mitt viktigste verktøy, så det er ikke vanskelig å argumentere for at man må kjøpe det beste man kan finne. Men hva er det beste?

WP_000625

Min nye laptop må selvfølgelig ha en førsteklasses CPU: Intel Core i7 med 8 MB hurtigbuffer og fire kjerner burde være bra. SSD er "must have", men behøver ikke være så veldig stor, 250 burde holde for meg.

Jeg har 8 GB minne i dagens maskin, og mange sier det er nok. Jeg tenker derimot at om jeg ønsker å bruke virtuelle maskiner i utstrakt grad så bør jeg ha mer – 12 eller 16.

Men å stappe maskinen full av hardware er ikke bare positivt; jeg er også opptatt av at den ikke bør være for tung og uhåndterbar. Jeg er heller ikke interessert i en maskin med fullt tastatur – altså med numpad.

Angående skjermstørrelse tenker jeg 15 tommer, men skjermen bør være bedre enn den jeg har i dag. Moderne skjermer kan brukes i sollys, og noen har flotte glass som du kun kan skade med diamanter. Er jeg villig til å gå for 13 tommer får jeg også velge mellom noen veldig lette og tynne maskiner.

Sist men ikke minst har jeg lyst til at den skal se bra ut. Jeg tror følelsen av å jobbe på et vakkert redskap betyr mer enn man er klar over. Kall meg gjerne forfengelig (det er ikke så ofte noen har gjort det (: ).

Hvilket operativsystem?

I dag bruker jeg Windows 7, men jeg ser ikke frem mot å oppgradere til Windows 8. Det kan være strategisk lurt av meg å bli kjent med Mac OS X – vi kan dra nytte av det på jobben. Om jeg ønsker å kunne utvikle for Mac så bør jeg ha en Mac, og kjøre Windows virtuelt.

Men egentlig har jeg mest lyst til å kjøre Linux som primært OS. Siste versjon av Ubuntu og Unity er skikkelig slick. Eventuelt er det jo også mulig å kjøre en løsning hvor man kun kjører virtuelle OS'er, og enkelt kan swappe mellom dem. VMWare har en sånn løsning tror jeg.

Hvilket merke?

I PSWinCom kjøper utviklerne utstyret sitt fra DELL. En av fordelene er blant annet at alle har de samme dockingstasjonene, men for å være ærlig vet jeg ikke hvor mye akkurat det betyr. Jeg har skikket litt rundt, og det virker på meg som om andre merker har innovert mer enn det DELL har gjort.

Apple's MacBook Pro med retina-skjerm, som ble lansert forrige uke, er noe jeg har siklet litt etter. Den skårer svært høyt i forhold til "kravene" mine. Men skal jeg virkelig gå for Mac? Blir overgangen for stor? Jeg vet ikke engang om jeg kan kjøre to eksterne ikke-Apple skjermed med Pro'en. Og bør jeg ikke holde meg langt unna den aller første laptopen med retina-skjerm – den kan ha ukjente problemer, og det er ikke sikkert opplevelsen blir så bra når man bruker programmer som ikke er "retinaklargjort".

Av andre merker har jeg hørt mye bra om Lenovo, men synes ikke det jeg har sett ser så veldig fristene ut. HP ser derimot ut til å ha komt ganske langt i forhold til sist jeg brukte en. ASUS ZENBOOK er fin og praktisk – om jeg er villig til å gå for en litt mindre skjerm og mindre minne. Men det er jeg vel ikke :)

Acer sine maskiner er heller ikke så dumme. Og så har vi Sony VAIO, kanskje det aller stiligste. Igjen snakker vi litt mindre skjerm, men ellers er den toppspecket.

Arrg, alt for mye å sette seg inn i og alt for mye å velge blant. Det virker som om man kan få omtrent samme specken fra de fleste, men alle merkene har hver sine fordeler. Og de fleste er mere tiltalende enn DELL :P

Hva skal jeg velge? Hvordan skal jeg velge? Jeg er ikke en hardware-mann, så vær så snill, gi meg råd!!


comments powered by Disqus