24 språk på 24 dager


mandag 21. november 2011 Julekalender Polyglot

julenJulen 2010 hadde jeg en adventskalender her på programmeringsbloggen hvor jeg presenterte betydningsfulle personer fra datamaskinens og programmeringens historie. I år håper jeg å kunne gjenta suksessen med en minst like spennende kalender...

Denne gangen vil lukene avdekke 24 ulike programmeringsspråk!

Jeg innser at min grad av fanatisk interesse for språk ikke nødvendigvis gir verdi for alle utviklere. Men å kjenne til ulike språk er likevel viktig. Å bare kunne ett språk blir som om en snekker er sykt god på å bruke hammeren, men knapt nok har hørt om verktøy som vater eller vinkelsag.

Kalenderen vil dekke språk jeg ikke har snakket særlig om tidligere. Det utelukker åpenbart C#, Ruby, Erlang og Clojure. Jeg vil heller ikke bruke tid på veldig populære språk som Java eller C++ - de vet du sansynligvis endel om allerede. I stedet vil jeg forsøke å plukke ut 24 svært forskjellige språk, som alle vil kunne lære deg noe nytt, eller en ny måte å tenke på.

For hvert språk i kalenderen vil jeg forsøke å fortelle deg hva som gjør språket spesielt, og hvorfor det kan være verdt å bruke tid på det. Jeg vil gi deg litt bakgrunnsinfo, forsøke å vise hvordan det "ser ut", og fortelle litt om min egen (riktignok begrensede) erfaring. Jeg vil til slutt gi deg noen råd om hvordan man kan ta språket i bruk.

Jeg har også gjort mitt beste for å holde blogpostene så korte og konsise som mulig - selv om akkurat det av og til har vist seg å være en umulig oppgave.

Jeg oppfordrer deg altså herved til å bruke 10 minutter sammen med meg hver dag i desember til å lære litt om et nytt språk. Selvfølgelig vil lukene bare kunne skrape i overflaten, men kanskje lar du deg inspirere til å sette deg grundigere inn i ett eller flere av språkene du får se.

Og tenk om du oppdager et nytt verktøy som vil gjøre deg til en mere produktiv utvikler i året som kommer! Kan du la den sjangen gå fra deg?

Så, er du klar for 24 språk på 24 dager?


comments powered by Disqus