Rest in Peace


tirsdag 25. oktober 2011 Historie

Tre giganter fra datamaskinen og programmeringens historie har falt bort denne måneden.

Den mest kjente er åpenbart Steve Jobs, grunnleggeren av Apple Inc, som døde 5. oktober. Takket være Jobs ble Steve Wosniaks Apple II den aller første kommersielle suksessen i PC-markedet, og de ble begge superkjendiser. I nyere tid sto han i spissen for markedsføringen av en ny revolusjon – nemlig iPod, iPhone og iPad.

Men bare en uke senere, 12. oktober, døde en minst like betydningsfull person. Dennis Ritchie utviklet programmeringsspråket C, og sammen med Ken Thompson stod han også bak operativsystemet UNIX. C har hatt en enorm innflytelse på hvordan vi programmerer i dag, og man kan se igjen spor av Dennis' arbeid i nær sagt alle dagens programmeringsspråk. Og UNIX har hatt tilsvarende innflytelse på utviklingen av senere OS'er og andre softwaresystemer.

Jeg skrev om Dennis i julekalenderen min i fjor.

Og i går – 24. oktober - døde den tredje giganten denne måneden, professor John McCarthy. Han er mest kjent for å ha funnet opp programmeringsspråket LISP så tidlig som i 1958, et språk som førtsatt er i aktiv bruk i dag, og som har påvirket de fleste andre språk som har kommet etter. McCarthy forsket på hvordan hjernen fungerer, og regnes som grunnleggeren av fagfeltet kunstig intelligens.

Jeg skrev også om McCarthy i julekalenderen.

Tre mennesker er døde, men deres livsverk lever videre i milliarder av systemer, brukes daglig av mennesker over hele verden, og er med på å forme den verden vi lever i.

Takk for alt!


comments powered by Disqus