JavaScript revolution


lørdag 22. oktober 2011 JavaScript Webutvikling

JavaScript har i løpet av 15 år gått fra å være et forferdelig mareritt til å bli en av de mest spennende og pulserende teknologiene man kan holde på med. Det skjer så mye rundt JavaScript for tiden at det rett å slett er vanskelig å henge med.

Denne artikkelen er et forsøk på å skape en oversikt over viktige open-source biblotek det kan være nyttig å vite om. I takt med modningen av HTML5 har jeg blitt mer og mer interessert i JavaScript-utvikling det siste året. Denne listen inneholder noen ting jeg har testet ut, men vel så mange ting jeg ikke har jobbet med, men ønsker å få sett nærmere på i tiden fremover.

Finner du noen åpenbare mangler i listen min – spennende biblotek eller rammeverk jeg har utelatt – så må du slenge inn en kommentar!

De generelle bibloteken

Først og fremst bør alle webutviklere kjenne til det jeg tenker på som de store, generelle JavaScript/Ajax-biblotekene. Jeg tenker da på Prototype, DOJO, Moo Tools, YUI Library, og sist men ikke minst jQuery, som er det som nå er aller mest populært. Siden jeg bruker jQuery selv, ser jeg ingen åpenbar grunn til å se på de andre.

jQuery har som kjent også et hav av plugins for alt mulig man kan komme til å trenge. Det kan være viktig å lete litt blant dem før man begynner å lage noe selv.

JavaScript også utenfor browseren

JavaScript er et kraftig språk med noen av de raskeste, dynamiske tolkerne (interpreters) som finnes. Og det brukes til langt mer enn å bare lage websider. Node.js er det mest populære rammeverket som tar JavaScript server-side, og er basert på Google's V8-motor som kjører i Chrome. Jeg har lekt meg litt med Node tidligere, og synes det er veldig spennende.

CommonJS er et initiativ som skal definere et standard API for JavaScript utover det som språket selv definerer. Fokuset her er nettopp på det å bruke JavaScript utenfor browseren – til å lage server-applikasjoner, kommandolinje-verktøy, desktop GUI-applikasjoner, og hybridapplikasjoner i f.eks. Titanium og Adobe AIR. Titanium har jeg også testet litt, og det er et veldig spennende alternativ hvor du lager programmer som kjører på Windows/Mac/Linux ved å bruke HTML og CSS pluss en valgfri kombo av JavaScript, Ruby og Python.

Når jeg sier JavaScript så mener jeg forresten egentlig CoffeeScript. Dette er en rykende ferskt språk som kompileres ned til JavaScript. Man kan bruke alt som finnes av biblotek fra JavaScript-verdenen, men koder selv i en mye mere behagelig syntaks. Jeg har allerede konvertert teamet mitt på jobben til å bruke CoffeeScript fremfor JavaScript, og anbefaler deg til å vurdere det samme.

Noen sentrale byggeklosser

RequireJS laster JavaScript-filer og moduler. Å bruke dette vil gjøre løsningen din både raskere og enklere å holde oversiktelig etterhvert som den vokser seg større. RequireJS gjør det enklere for deg som utvikler å lage større JavaScript-løsninger, samtidig som den optimaliserer selve deploymenten av løsningen.

Underscore.js er en verktøykasse som gir JavaScript bedre støtte for funskjonell programmering. Her finner du rundt 60 generelle funksjoner som each, map, select, reduce, range osv.

HTML5_Logo_128

Modernizr er et biblotek som skal hjelpe deg å bygge neste generasjons HTML5- og CSS3-løsninger som også vil virke for dem som bruker browsere som ikke støtter de nye featurene. Dvs., Modernizr utfører ikke mirakler – det får ikke disse nye tingene til å virke i gamle browsere – men det forteller deg hva som virker, slik at du kan ta høyde for det og kode deretter.

WebSockets har potensialet til å revolusjonere hvordan vi lager rike webapplikasjoner, og er noe av det aller mest spennende som ligger i HTML5-standarden (en bra presentasjon om dette). Socket.IO er et biblotek som skal gi deg realtime apps, uavhengig av hvilken browser eller mobil-device brukeren har. Det bruker WebSockets om det er tilgjengelig, og faller tilbake på andre løsninger om det ikke er det. Socket.IO kan også brukes på server-siden i f.eks. Node.js.

Og så må jeg få nevne Date.js, et lite biblotek som lar deg jobbe med datoer i JavaScript på en enkel måte.

MVC-aktige rammeverk

Nå har vi kommet til de rammeverkene som skal legge til rette for å lage JavaScript-tunge webløsninger. Jeg tenker da spesielt på såkalte single-page JavaScript applications. GMail er et typisk eksempel på en sånn app.

Backbone.js gir deg (meget kort fortalt) muligheten til å lage datamodeller, definere views, og å knytte disse sammen med en toveis databinding. Backbone.js bruker også Underscore.js for å tilby et rikt API.

Sammy.js er et lite men veldig spennende rammeverk som lar deg designet single-page JavaScript apps etter en restfull tankegang med ruter (routing). Du kan bruke ulike template/rendering-motorer, og Sammy føles både enkel og elegant.

Brunch beskrives også som et lettvekts rammeverk for å lage HTML5-applikasjoner med fokus på eleganse og enkelhet. Det kombinerer CoffeeScript, Backbone.js, Underscore.js, jQuery og flere andre biblotek til en pakke for å lage MVC-lignende løsninger.

Andre rammeverk jeg har fått med meg som er populære, men som virker noe større (men ikke dårligere av den grunn) inkluderer SproutCore, Cappuccino og Sencha. For rendering / templates finnes det enda flere muligheter, som Eco, Stitch, mustache, EJS, pure og meld. Ett av disse bør man nok lære seg å bruke.

Grafikk og effekter

Det finnes mange, gode biblotek for å lage ulike typer grafer, men jeg orker ikke liste dem her. Det finnes også flere biblotek som fokuserer på å tilby ulike JavaScript-effekter, som f.eks. Script.aculo.us.

$fx() er et annet biblotek for å animere HTML-elementer. Med bare 4k JavaScript lar det deg endre CSS-properties over en tidslinje på en ganske så elegant måte. Er du kreativ kan du lage noen veldig spennende websider med dette kompakte scriptet.

Er du en av dem som behersker 3D-grafikk er WebGL noe du bør se på. Ved å bruke canvas-elementet i HTML5 gir det deg 3D rett i browseren, uten å bruke plug-ins. WebGL er basert på OpenGL.

Og er du helt sprø så lærer du deg Processing.js. Processing er et programmeringsspråk og en utviklingsplattform for å lage elektronisk kunst og visuelt design, og Processing.js er en portering av dette til JavaScript. Ta en titt på linken for å se hva du kan gjøre med det.

Testdreven JavaScript

Når det kommer til testing så virker det som om det mest populære rammeverket en stund har vært QUnit (det er det jQuery bruker). Et alternativ som bruker begreper som er mer kjente for dem som driver med BDD er Jasmine. I tillegg kan det være nyttig å bruke Sinon.JS for mocking, og jsTestDriver for å kjøre testene.

Buster.JS er et annet testrammeverk som det snakkes mye om, men som ikke har nådd noen release enda. Det virker som det vil være kompatibelt med QUnit, bruke Sinon.JS for mocking, ha BDD-syntax for dem som ønsker det, og ha støtte for det samme som man finner i jsTestDriver. Her blir det altså en mere komplett løsning i én pakke.

Headless browser

Helt til slutt vil jeg nevne PhantomJS. Dette er et kommandolinje-verktøy som inneholder en "usynlig" web-browser. Man kan gjøre alt man kan gjøre med en vanlig browser, og styre den med JavaScript. Dette egner seg veldig godt til ting som testing av webapplikasjoner, "webskraping", og mye, mye mer om du har litt fantasi.

Mye å sette klærne i her altså. Har du noen erfaring med disse biblotekene som du vil dele?


comments powered by Disqus