De seks beste utviklerbøkene siste år


onsdag 17. august 2011 Bøker

PrintDr.Dobb's har hvert år siden 1990 delt ut det de kaller Jolt Product Excellence Awards (sponset av Jolt Cola) for å fremheve de produktene som har gjort mest for å forenkle jobben med å utvikle software. De gir også prisen til bøker, og har nylig annonsert hvilke seks utviklerbøker som er de aller beste av de som har blitt publisert de siste 12 månedene.

Jolt-finalistene (6. til 4. plass)

domain-specific-languages-pdf-ebook~1572483Domain-Specific Languages av Martin Fowler og Rebecca Parsons. Jeg kjøpte denne boken i januar, og den har vært et glimrende oppslagsverk i forhold til utvikling av DSL'er. Lexeren og parseren til PingLang (som jeg har presentert i to blogposter tidligere) er basert på denne boken. Boken er strukturert som et sett med patterns, og jeg anbefaler alle som er interessert i DSL-relatert utvikling, kodegenerering eller teknikker som method chaining, nested functions, expression builder og object scoping å ha denne mursteinen i hylla.

knuthvol4aThe Art of Computer Programming, Volume 4A: Combinatorial Algorithms, Part 1 av legenden Donald E. Knuth (se julekalenderen 2010, luke 17). 30 år etter at første bind kom ut holder Knuth fortsatt koken. Jeg tviler på om dette er en bok jeg kommer til å orke å lese, men den er sikkert veldig komplett og grundig og god for dem som virkelig vil lære kombinatoriske algoritmer i dybden. Mike Riley sier:

".. a must-have book for any serious student of computer science. Regardless of the number of years of programming experience you have, you will acquire lifelong, career-boosting algorithmic insights by digesting this volume slowly."

joyofclojureThe Joy of Clojure: Thinking the Clojure Way av Michael Fogus og Chris Houser. Denne boken har jeg også lest i vår, men jeg har fått skrevet noen anmeldelse enda. Jeg hadde kommet såpass godt igang med Clojure at jeg syntes noe av boken ble litt kjedelig, og er ikke sikker på om jeg synes boken gav meg så mye igjen for tiden jeg brukte som det jeg hadde håpet på. Men om du er nokså fersk i Clojure og har lyst til å lære, så kan den anbefales.

Jolt Productivity Award (3. og 2. plass)

7langSeven Languages in Seven Weeks: A Pragmatic Guide to Learning Programming Languages av Bruce A. Tate. Nok en bok jeg har lest i år! Og anbefales til absolutt alle (som ikke allerede behersker minst 6 av de 7 språkene). Blogpostene mine om språket Io (her og her) er inspirert av denne boken, som gir deg en god oversikt over ulike paradigmer, og som også blant annet kan fungere som en inngangsport til funksjonell programmering.

mining-the-social-webMining the Sosial Web: Analysing Data from Facebook, Twitter LinkedIn, and Other Social Media Sites av Matthew A. Russel. Denne boken vet jeg desverre ikke mye om. Den virker bra for dem som er opptatt av slike ting som tittelen indikerer. Merk at all kode er i Python, så du må enten beherske det allerede eller være villig til å lære.

Jolt Excellence Award (førsteplass)

continuousDeliveryContinous Delivery: Reliable Software Releases through Build, Test, and Deployment Automation av Jez Humble og David Farley. Denne boken har fristet, men sålangt ikke nådd opp på må-kjøpe-listen min. Men etter denne annonseringen bør jeg nok få den med. For det denne boken snakker om er viktig for mange av oss, og vil øke kvaliteten på hvordan vi leverer spesielt online løsninger. Fra anmelderen:

"I have literally never read a better book on process. I believe that going forward, Continuous Delivery book will redefine agile process and CI; and it will have as much influence as — I have to go back to 1999, here — Fowler's book on Refactoring did on code."

Så løp og kjøp!!


comments powered by Disqus