Hvorfor ser alle websider om Common Lisp ut som om de ble laget i 1993?


fredag 15. juli 2011 Common Lisp WTF

1363_delorean_time_machine

Er du klar for å hopp inn i tidsmaskinen og ta en titt på hvordan verden så ut for 15+ år siden? Slik føles det nemlig når du surfer rundt i Common Lisp (CL) -miljøet på nettet. Det er ganske fasinerende egentlig, og veldig, veldig merkelig.

La oss først ta et titt på en av de aller mest sentrale CL-sidene, nemlig CLiki – the common lisp wiki (screen shot under). Dette er faktisk et eksempel på en av de bedre sidene jeg har funnet; den er ganske ryddig og grei, men står litt tilbake for det jeg normalt forventer av en wiki.

cliki

Men la oss gå videre. Når man vurderer et programmeringsspråk er det viktig å se på selve communitiet, på brukergrupper og organisasjoner som fremmer brukernes interesser. Den sentrale organisasjonen i CL-miljøet ser ut til å være ALU – Association of Lisp Users (screen shot under). Hvilket inntrykk får du av denne websiden?

lisp.org

Hvis du ser helt nederst på skjermbildet der så ser du forresten at det jobbes med et nytt design for ALU og lisp.org. Jeg venter i spenning!

Det finnes mange ulike implementasjoner av CL. Den utgaven det ofte virker mest naturlig for nybegynnere å velge er GNU CLISP (screen shot under som vanlig), en gratis CL-implementasjon som kjører på mange platformer. Hvor komfortabel ville du være med å installere noe du fant på denne siden?

CLISP

Det er lenge siden jeg har sett HTML-tabeller med border="15", men på clisp.org mener man tydeligvis at hvis det var godt nok i 95 så bør det være godt nok i 2011.

Det finnes også en rekke komersielle CL-implementasjoner, men websidene deres er ikke så veldig mye bedre. Som en helt tilfeldig representant kan vi se på Corman Common Lisp (du klarer sikker finne screen shot'et selv fra nå av).

Corman 

Dette er altså hjemmesiden til et firma som lever av å selge en programmeringsplattform, og som selvfølgelig bør gi inntrykk av at de følger med i tiden. De har derfor innsett at de bør gjøre noe med siden, og har begynt på et nytt design...., som du ser nedenfor.

Corman2

Ok, de har fått seg farger, og viser nå at de er glade i graderinger. Og det er sikkert ubetydelig få brukere som får epileptisk anfall mens de ser på den.

Den gjennomsnittelige internettsiden om Common Lisp har minimalt med grafiske elementer, og minimalt med formatering. Man kan si at "Content is King" i CL-verden. Mange sider har ikke noen meny engang, absolutt alt man ønsker å si er bare spydd nedover forsiden. Et eksempel på dette finner man på siden til en av de mest kjente CL-webserverne, nemlig Hunchentoot.

hunchentoot

Legg merke til scrollbaren til høyre. Legg også merke til den fantastiske logoen. Det er ikke mange CL-prosjekter som har en egen logo, så Hunchentoot skiller seg faktisk positivt ut på det området. Selv om den ser ut til å ha vært designet i paint av en femåring er den ganske kul.

Slik flertallet av disse sidene er designet kan det nesten virke som om Common Lisp-utviklere ikke har oppdaget at grafiske brukergrensesnitt eksisterer, og at de stort sett surfer nettet via Lynx eller lignende tekstbasert browser. Men det må i alle fall være noen CL-utviklere som bruker GUI, for det finnes nemlig flere GUI-rammeverk for språket. McCLIM er et av dem.

mcclim

Det er ikke rart folk tror Common Lisp er et dødt språk når de ser websider som dette. Sammenlign denne siden med sider som omhandler f.eks. Adobe AIR. Hvilken platform blir du mest fristet til å velge?

Den neste siden jeg har funnet er en godbit for alle .NET-ninjaer: RDNZL (uttales "Redunzl") er et biblotek som lar deg kalle .NET-kode fra Common Lisp. Jeg har testet det ut, og det fungerer utmerket. Men websiden er ikke spesielt imponerende. Legg igjen merke til scrollbaren.

RDNZL 

Selve rosinen i pølsen har jeg spart til sist. Common Lisp HyperSpec er hovedkilden til API-dokumentasj for CL-utviklere. Den har blant annet en "fantastisk" imagemap-basert meny, og designerne har tideligvis ikke vurdert søk som en viktig funksjon – søk finnes nemlig ikke. Anbefaler at du klikker på bildet og tar en nærmere titt på egenhånd...

hyperspec-front

Det har ikke vært meningen å henge ut folk i denne blogposten – det er mye bra innhold på disse sidene, og mange utviklere som har jobbet hardt og lenge med gode CL-løsninger. Men det må være lov å le litt av hvordan det hele presenteres.

Jeg sitter tilbake med en følelse av at noe bør gjøres for å løfte det generelle inntrykket folk får av Common Lisp på nettet. Jeg får lyst til å hjelpe til. Lyst til å lage en ny, moderne portal og inngangsport til språket. Forslag til konkrete ting vi kan gjøre mottas med takk!


comments powered by Disqus