Mitt idol: Guy Steele


fredag 27. mai 2011 Polyglot

guy_steeleI alle bransjer har man folk man ser opp til, smarte mennesker som har gjort noe eksepsjonelt for å fremme faget. Ett av mine forbilder når det kommer til programmeringsfaget er Guy Lewis Steele Jr.

Guy Steele er en levende legende, og går for å være en av de smarteste folkene i software-bransjen! Han har jobbet med programmeringsspråk i 40 år, og har spilt en viktig rolle i design og dokumentasjon av flere av språkene.

Guy har blant annet sittet i kommiteene for standardisering av ECMAScript, C og Fortran, og leder kommiteen for Common Lisp. Og i sin stilling i Sun Microsystems Laboratories (nå Oracle Labs) har han vært med på å forme Java til å bli det språket det er i dag.

Mellom 1975 og 1980 utviklet han språket Scheme sammen med Gerald Jay Sussman ved MIT’s laboratorie for kunstig intelligens. De publiserte en rekke notater sammen som i dag refereres til som the Lambda Papers.

Merk at Guy i 1975 bare var 21 år gammel, men hadde allerede an bachelor fra Harvard i lomma.

De siste årene har han jobbet med et nytt språk som heter Fortress. Det er designet som et høy-ytelsesspråk, og målgruppen er i første omgang forskere. Fortress er et forsøk på å erstatte Fortran, det eldste programmeringsspråket som fortsatt er i bruk i dag.

Hvordan man “gror” et språk

OOPSLA-konferansen i 1998 holdt Gey Steele en legendarisk keynote, hvor han demonstrerer og forteller om hva som skal til for å designe et vellykket programmeringsspråk. Alle med et snev av interesse for språk bør få med seg denne historiske perlen…

Ellers kan du jo ta en titt på videoen nedenfor, som er et intevju med Anders Hejlsberg (sjefsarkitekten bak bl.a. Delphi og C#) og Guy Steele om samtidighet og design av programmeringsspråk fra JAOO-konferansen i 2008.

Du finner flere videoer her. Hvis du foretrekker podcasts kan du laste ned Software Engineering Radio episode 36 (fra 2006), hvor Guy snakker om Lisp, dynamiske programmeringsspråk og Fortress.


comments powered by Disqus