Informatisk julekalender: Julaften!


mandag 27. desember 2010 Julekalender

Bare noen få dager for sent ute – hærlig med litt PC-fri i julen – her er siste luke i årets adventskalender:

morse

Selv om Samuel Finley Breese Morse ikke står for den mest avanserte oppfinnelsen av dem jeg har presentert her, så er det likevel den som skapte størst forandring, og representerer en slags forløper for utviklingen av datamaskinen. Samuel er også den som ser mest ut som Julenissen, og dermed ble det naturlig å plassere ham på selve julaften.

Samuel Morse er som du sikkert vet mest kjent for oppfinnelsen av telegrafen, og av koden som bærer hans navn.

Den øyeblikkelige, verdensomspennende kommunikasjonen vi er vandt til i dag er en ganske ny utvikling. I begynnelsen av 1800-tallet  kunne man kommunisere øyeblikkelig, og man kunne kommunisere over store avstander, men man kunne ikke gjøre begge deler på en gang. Øyeblikkelig kommunikasjon var begrenset av hvor langt stemmen din bar, eller hvor langt øye kunne se. Kommunikasjon over lengre distanser via brev tok lengre tid, og involverte hester, tog eller skip.

I flere tiår før Morse sin oppfinnelse hadde man forsøkt ulike løsninger for å øke farten på langdistansekommunikasjon. Teknisk enkle løsninger baserte seg på mennesker som overførte meldinger fra fjelltopp til fjelltopp med flagg. Teknisk mer avanserte løsninger brukte store strukturer med bevegelige armer som i praksis gjore det samme som menn med flagg.

Samuel Morse fortalte patentkontoret om sin oppfinnelse i 1836, men det var først i 1844 han var klar til å demonstrere telegrafen offentlig.

Telegrafen var en fantastisk oppfinnelse. For første gang kunne man sende informasjon lengre enn øye kunne se og raskere enn en hest kunne løpe. Denne revolusjonen må rett og slett ha endret hvordan folk oppfattet verden.

En viktig komponent i Morse sin telegraf var det elektromagnetiske reléet – en slags bryter som man kunne skru av og på ved hjelp av elektrisk strøm. Man kan få til utrolige ting med et slikt relé. Man kan faktisk bygge det meste av en datamaskin med reléer. Men at telegrafen brukte en binær kode, nemlig morsekode, for å overføre informasjonen, var en like stor revolusjon. Binærdata ble forlatt da man utviklet telefonen, radioen og TV, men ble tatt i bruk igjen i datamaskiner, CD’er, satelitt-TV, HDTV osv.

Og dermed er julekalenderen over for denne gang – jeg håper du har kost deg, og kanskje lært noe. Ha en riktig God Jul, og se frem til nye sprell på bloggen til neste år!


comments powered by Disqus