tirsdag 7. september 2010 Diverse prosjekter Ping Ring Ruby Samtidighet
Dette er del 2 i artikkelserien Ping Ring hvor jeg implementerer et og samme program i et utall ulike programmeringsspråk - for å se om det er noe å lære gjennom å gjøre det. Introduksjonen kan du lese her.
Neste språk ut er Ruby. Denne implementasjonen er logisk sett identisk med C#-varianten fra del 2. TCP-logikken er ørlite enklere (jeg trenger ingen StreamReader/Writer), og Ruby's kodeblokker gjør tråd-logikken mere elegant å sette opp enn med C#'s lambda-uttrykk pluss et kall til start(). Men i bunn og grunn er det liten forskjell i hvor enkelt det er å løse oppgaven.
Hovedforskjellen er syntaksen. Ruby's dynamiske typing gjør at vi unngår endel av hva jeg vil kalle støy. Syntaksen føles mere "komprimert" i Ruby, og det ser man igjen i bl.a. færre linjer kode. Min Ruby-variant "klokker seg inn" på 59 linjer – mot C# sine 90.
Det vil være riktig av deg å påpeke at jeg ikke bruker blanke linjer på samme måte i denne koden som jeg gjorde i C#, og at det derfor er naturlig at det blir færre linjer. Men ta en titt nedenfor, hvor jeg har satt opp de to implementasjonene side om side. Her har Ruby-varianten fått seg endel linjeskift, slik at metodene som gjør det samme starter på samme linjenummer.
Det er ikke tvil om hvilken versjon jeg synes er mest elegant. Men elegansen ligger altså i at C#-syntaksen har for mye støy og staffasje, ikke at det var spesielt mye enklere å implemetere i Ruby.
Jeg må derimot få påpeke at Ruby gir meg større fleksibilitet i hvordan jeg ønsker å organisere koden. Jeg valgte å bruke den samme strukturen som C#-varianten denne gangen; én klasse med seks metoder som løste helt konkrete behov. Jeg kunne derimot for eksempel ha valgt en klasse-løs implementasjon – uten å miste noe lesbarhet av betydning. Ruby egner seg etter mening veldig godt til "små skripts" som dette, hvor kravet til "innpakning" (encapsulation) ikke er så stort.
Alt i alt: Ikke en veldig stor forskjell, men Ruby trekker det lengste strådet! I neste del vil du få se programmet i et språk som har enda finere og mere kompakt syntaks, så følg med..
Kildekoden fra denne blogposten er tilgjengelig på Github. Der står du fritt til å forgrene løsningen og gjøre egne modifikasjoner om du ønsker det (for å illustrere et poeng eller lignende). Som alt annet på bloggen er koden lisensiert under Creative Commons.