Erlang-bøker


tirsdag 11. mai 2010 Bøker Erlang

Når jeg skal lære meg et nytt programmeringsspråk så synes jeg det er greit å begynne med en bok. For når jeg vet lite om et tema fra før, er det bra å få en sammenhengende introduksjon som begynner med det som er helt basic, og bygger lag på lag med mer avansert stoff. Da går man sjelden glipp av noe viktig, og får en god og generell oversikt over alle muligheter man har. Jeg legger derfor en god del arbeid i å finne den beste boken om temaet jeg ønsker å lære meg.

Da jeg skulle ha meg en bok om Erlang hadde jeg derimot ikke så mange valg. Det fantes egentlig bare to. Men siden jeg allerede var utrolig inspirert av Joe Armstrong (både gjennom å lese Coders at Work, og da jeg så ham på QCon London), så var det ikke vanskelig å velge nettopp hans bok.

programming_erlang Programming Erlang: Software for a Concurrent World (2007) er en inspirerende bok skrevet av den som kan Erlang aller best. Joe er tydelig glad i språket han var med å utvikle for Ericsson. Det er en munter og lettlest bok, selv om temaet i utgangspunktet var ganske gresk for en OO-fokusert utvikler som meg.

Joe introduserer alle grunn-konseptene i språket – som det ikke er så mange av – og bruker resten av boken på å fortelle om hvordan Erlang egner seg til samtidighetsorientert programmering. Boken er ikke komplett, men han touch'er borti en god del ulike tema, og den fungerer derfor som en god inngangsport til videre læring.

Joe Armstrongs Programming Erlang, fra The Pragmatic Programmers-serien, anbefales på det varmeste!

erlang_programming Den andre boken jeg kunne ha valgt er O'REILLYs ERLANG Programming, skrevet av Francesco Cesarini og Simon Thompson. Den er nyere enn Joe's bok (2009), og koster nesten dobbelt så mye på Amazon. Den går også (tilsynelatende – jeg har ikke lest boken) mye dypere inn på hvert tema, og dekker også områder som Joe utelot helt i sin bok.

Siden jeg bare var interessert i språket, ville lære mer om hva det var for noe – og skape noen nye hjernekoblinger – så var Programming Erlang perfekt for meg. Har du tenkt å faktisk bruke språket i et seriøst prosjekt vil jeg derimot tro at ERLANG Programming kan være veien å gå.

Flere bøker slippes i disse dager

mastering_erlang Erlang er et HOT språk akkurat nå. Og der det er ny interesse dukker det alltid opp nye bøker. Første mars i år kom Mastering Erlang: Writing Real World Applications, en bok i The Expert's Voice-serien. Dette er en bok for deg som allerede har lært deg litt Erlang, og som vil bli bedre, og lære å utnytte Erlang i profesjonell utvikling. Beskrivelsen på Amazon skryter voldsomt, men boken har ingen leseranmeldelser enda.., kanskje vi får vente litt og se.

Jeg må forresten nevne at jeg la merke til at forfatteren, Geoff Cant, blant annet har implementert en SMS Gateway i Erlang. Interessant for en PSWinCom'er!

erlang_and_otp_in_action På Manning Publications kan man også finne en Erlang-bok. Den er riktignok ikke ferdig enda, men det er nok bare finpuss igjen, og gjennom Manning Early Access Program (MEAP) kan man få digital tilgang til den allerede. Boken heter Erlang and OTP in Action, og inneholder blant annet stoff om integrasjon mot C/C++, Java og .NET-applikasjoner. Den skryter også av å ha et større fokus på SOA og web-teknologier enn de andre bøkene. Boken skal ha mye eksempelkode, og være en bra hands-on guide.

erlang_web_applications Den siste Erlang-boken jeg har hørt om, Erlang Web Applications, skal komme i august i år. Erlang har noen veldig spesielle og interessante rammeverk og komponenter for webutvikling, som det kan være vel verdt å lære mer om. OTP inneholder modulen inets som har http-server mulighet, men mere kjent er webserveren Yaws. Mochiweb er et annet biblotek for å lage servere, mens Erlang Web, ErlyWeb og Nitrogen er rammeverk for å lage webapps.

Jeg anbefaler spesielt å ta en titt på demoene til Nitrogen – dette er en frisk, ny vri på pragmatisk webutvikling, ispedd en god del AJAX out of the box.

For å fullføre listen med webteknologier (de jeg har fått med meg i det minste) må jeg nevne erlydtl, som er en implementasjon av den populære Django template engine (normalt brukt fra Python) for Erlang, og sist men ikke minst herml, er Erlang-implementasjon av haml (en annen, spenstig template engine, oftest brukt fra Ruby).

Så der har du det altså – en komplett liste over alle bøkene som du kan vurdere om du har blitt inspirert av mine blogposter om Erlang, og har tenkt å sette deg inn i dette språket i år!


comments powered by Disqus