Internet Explorer 8


tirsdag 9. september 2008 Webutvikling

ie8.jpgHvis du er litt treig (evt. ikke nerd) så har du kanskje ikke fått med deg at Internet Explorer 8 er sluppet i beta. På MSDN Live i Bergen i dag holdt Anders Nordås et foredrag om dette nye vindunderet - her er noen høydepunkt.

Anders tok oss med på en syretripp gjennom browsernes historie, som ender med IE8, som endelig er en browser fra Microsoft som støtter standardene! Det har vi ventet lenge på, og er en kjempefin nyhet. Fra nå av skal vi kunne kode websider med ett sett med javascript og ett sett med CSS, og så fungerer det likt i IE8, FF, Opera, Safari osv. Knallbra, velkommen i det gode selskapet, IE.

Eneste skåret i gleden er at enkelte av våre kunder selvsagt fortsatt kommer til å bruke både IE7 og IE6, og at vi derfor må fortsette å teste alt vi lager på disse :(

Videre fortalte Anders om bl.a. disse nye featurene:

I IE7 og FF2 fikk man search providers, og det er jo kult, men nå har man tatt det minst tre hakk videre: IE8 Accelerators er en kul ting som man som leverandør kan benytte for å øke brukerens opplevelse.., det samme er web slices. Begge deler kan man også benytte i FireFox (med extensions), så man utvikler ikke utelukkende for IE om man benytter disse nyvinningene.

Det er derimot ikke tilfelle om man ønsker å benytte seg av AJAX utvidelsene i IE8, som f.eks:

  • cross domain requests
  • cross document messaging
  • ajax navigation (mulighet for god "back" funksjonalitet vha et nytt onHashChange event)
  • ajax dom storage (superman cookies - dette er et forslag fra W3C, men ikke implementert i andre browsere enda)
  • connectivity events (events og properties for å informere/sjekke om man er online/offline)

Her innfører man altså igjen IE spesifik kode og muligheter, og det var jo det vi ville unngå, var det ikke? Skal de da aldri lære?

Det som derimot så veldig bra ut var den innebygde JavaScript debuggeren og verktøyet for å inspisere og modifisere DOM'en, CSS'en o.l. Spesielt debugging av JavaScript har aldri fungert helt bra - det nermeste man kommer er en plug-in i FireFox som er sånn passe. I IE8 får man full debuggings-opplevelse tilsvarende Visual Studio, og dette bør være insentiv nok for webutviklere til å installere betaen med en eneste gang.

Men det aller mest imponerende var vel egentlig at Anders Nordås klarte å forelese i en hel time om noe så skjedelig som IE8 - og faktisk gjøre det både morsomt og spennende. To tomler opp til deg!


comments powered by Disqus