Godtar ikke etablerte sannheter


søndag 3. februar 2008 Jobb Off topic

Jeg leser for øyeblikket Richard Dawkins The God Delution, og kom da over en treffende beskrivelse av begrepet filosof:

"I mean it as a compliment when I say that you could almost define a philosopher as someone who won't take common sense for an answer."

Han snakker altså om mennesker som ikke tar sunn fornuft og etablerte sannheter for god fisk. Jeg føler meg veldig truffet. Når folk bruker "alle vet jo at.."-argumenter så blinker det som regel en varsellampe i hodet mitt.

Dette kom også frem både da jeg tok en personlighetstest på AdvisorTeam.org og da vi fikk våre personlighetsprofiler analysert på jobben for et år siden - jeg er ikke villig til å akseptere såkalte etablerte sannheter eller det autoriteter kommer med uten selv å vurdere innholdet.

Dette har nok også ført til mye frustrasjon for dem som er villige til å diskutere med meg, når jeg stiller spørsmålstegn med de tingene som vi liksom skal ta for gitt. Dere får trøste dere med (mens jeg beklager det) at det ikke er så mange av oss som har denne filosoferende grunninnstillingen.

Jeg synes usansett det var en veldig passende beskrivelse av filosofen. Flertallet mennesker ønsker enkle svar på ting. Samtidig ønsker de ikke å leve i usikkerhet, og det betyr at de er villige til å la seg forlede til å tro på enkle forklaringer på det meste. Så er det opp til filosofene å gå til den andre enden av skalaen å betvile det aller meste.

Les også Personligheten din bestemmer hva du leser på SF bloggen.


comments powered by Disqus