Seksuelle overgrep, ansvar og norske menn


lørdag 28. april 2007 Off topic

voldtekt.jpgVi har i noen dager nå gått rundt og hørt på debatten som har oppstått etter undersøkelsen som viser at noe sånn som 48% av norske menn mener kvinner selv er ansvarlige hvis de blir utsatt for seksuelle overgrep etter å ha flørtet åpenlyst.

Mange er svært overrasket over resultatet. Jeg synes debatten bærer preg av debatanter som er lite reflekterte og tildels uintelligente når det kommer til dette spørsmålet. Det klokeste jeg har hørt sålangt kom fra en psykolog som jobber med overgripere som sa at han trodde vi nok her måtte snakke om en begreps-missforståelse. Holdningen om at kvinner selv er ansvarlige møtte han svært sjelden, selv blant overgriperne.

Og faktum er at selv om jeg overhodet ikke mener at kvinner er ansvarlige i slike spørsmål så ville jeg sansynligvis svare JA om jeg ble konfrontert med utsagnet fra undersøkelsen: Mener du at kvinner som flørter åpenlyst er helt eller delvis ansvarlige om de blir utsatt for seksuelle overgrep? For ansvarlig kan bety mer enn bare én ting, og delvis ansvarlig får i alle fall meg til å tenke på helt andre ting enn moralsk eller straffeskyldig ansvar...

Min definisjon er ganske enkel: hvis det er statistisk sett større sansynlighet for at man blir voldtatt om man går med minikjørt enn om man går med langbukse, ja så er mitt svar på spørsmålet JA. Det er ikke snakk om at vi må oppfordre til moderasjon eller begrense kvinners muligheter, men et utsagn om realitetene og årsak-virkningsforholdet vi her står overfor. Det er en større sansynlighet for seksuelt overgrep om mannen blir seksuelt stimulert (flørting), men det moralske og strafferettslige ansvaret ligger fullt og helt på mannen.

Mener du det er feil av meg å svare JA hvis det er dette jeg mener.., ja så er det din oppfattelse og tålkning av begrepsapparatet vårt, jeg tror mange har tenkt som meg, men kanskje uten å være bevisste på det selv.

Som samfunn og moralske mennesker vil vi ikke kreve at kvinnen skal måtte foreta noe som helst for å unngå å bli utsatt for voldtekt - vi vil legge skylden på de mennene som utøver den. Men om jeg en gang skulle få en datter så vil jeg også råde henne til selv å være forsiktig, for man kan gjøre ting som gjør sjangsen for overgrep mindre.., det vet jo alle, og jeg tror mange menn i denne undersøkelsen har kalt det for "delvis ansvarlig", uten at det innebærer noen fordeling av skyld.

For dem som ikke klarer å holde to tanker i hodet samtidig så faller man ned på enten den ene eller den andre siden: "Menn er ansvarlige, dermed basta(!)" eller den mere politisk ukorrekte "Menn klarer ikke å styre sine egne handlinger, ikke provoser oss, for da løper du en stor rissiko!"

Mellomtingen (fasiten om du vil) er at alle kan ta ansvar, men at menn ta ansvar!


comments powered by Disqus