Mennesketrening for hunder


torsdag 11. januar 2007 Off topic

millan.jpgI går var Lene og jeg på videokveld hos hundeinstruktør Lill-Ann og så et spennende foredrag av hundepsykolog og adferdsekspert Cesar Millan, pluss noen ekstremt inspirerende innslag fra hans The Dog Whisperer show på National Geographic. Mannen har til enhver tid rundt 40 hunder, som alle i utgangspunktet er hunder som har en eller annen form for adferdsproblemer. Det er ikke mye tvil om at han vet hva han snakker om.

Cesar Millans budskap er at for å tilfredstille hundens behov - og dermed få en velbalansert og glad hund - så må vi først se på hunden som et dyr, dernest som dyrerasen hund, dernest se på den enkelte rasens behoh, og kun helt til slutt se på personligheten. Vi kan ikke bruke menneskepsykologi på hunder, de er dyr med helt andre forutsetninger enn oss. Vi lever i fortiden og i fremtiden og er veldig skjelden 100% i situasjonen. Hunder lever kun i nå-situasjonen.

Cesar sier at for å tilfredstille hunden må man tilfredstille følgende tre områder i følgende rekkefølge/viktighetsgrad:

  1. Mosjon
  2. Disiplin
  3. Kjærlighet

Som dyr trenger de å bevege seg og bruke energi. De må jobbe for maten sin, ellers vil de aldri bli tilfredse. Dernest krever hunderasen disiplin - vi som mennsker må alltid oppføre oss som gode flokk-ledere, mens hundene våre må underkaste seg. Dette er det jeg personlig slurver mest på, og som jeg følte jeg fikk mye inspirasjon til å jobbe med i går.

Det å være en flokkleder innebærer å ha et ROLIG og SIKKERT energinivå - det hele dreier seg om kroppsholdning og reaksjonsmønster, samt det å være konsekvent. Og Cesar er utrolig på dette. Fra programmet på National Geographics fikk vi se forskjellige hunder med adferdsproblemer, hvor eierne hadde jobbet gjerne i flere år med å få kontroll på dyret. Som en nanny 911 for hunder dukker så Cesar Millan opp. Og på få minutter forvandler problem/ADHD-hunden seg til en rolig og lydig følgesvenn.., kun vet at Cesar utstråler en rolig og sikker energi og setter noen enkle grenser for hunden.

Og det merkelige er at det fungerer. Det tok meg to minutter å få Samantha til å se på meg på en ny måte når vi kom hjem igjen i går. Ja, nå skal det bli andre boller.., og det beste er at jeg føler Samantha liker det også. MÅ BARE HUSKE Å VÆRE KONSEKVENT NÅ!

Det siste punktet for å tilfredstille hunden - og det minst viktige for den, men gjerne mest viktige for oss som mennesker - er kjærlighet. En flokkleder-hund vil aldri rose medlemmer i flokken, men det er ikke i utgangspunktet noe problem at vi gjør det. Kun når det gjøres på feil tidspunkt eller på feil måte, slik at det stimulerer og oppfordrer til gal adferd. Som f.eks. hvis man trøster når hunden er redd, og dermed stimulrerer redselen. Eller man går bort til hunden for å klappe den (og dermed viser at man underkaster seg hunden), i stedet for at hunden kommer bort til deg.

Ifølge Lill-Ann er det også veldig mye spennende innhold på Millans hjemmeside, Dog Psychology Center, så det får være avslutningstipset; ta en tur inn der og les artiklene og tipsene, meld deg på nyhetsbrevet og vurder å delta på et webinar. Som sagt, denne fyren vet helt klart hva han snakker om!


comments powered by Disqus