Fri vilje


mandag 8. januar 2007 Off topic

Fra tid til annen - gjerne i lunchpausen - dukker spørsmålet om fri vilje opp. Bare så det er sagt, jeg er (selvsagt) av den oppfatning at fri vilje er en illusjon; ettersom jeg er tilhenger av et materialistisk, deterministisk verdensbilde har konsepter som fri vilje ingen plass i min verden.

Ikke at det betyr så mye, så lenge vi selv føler at vi har det!

Grunnen til at jeg nevner dette er at jeg kom over denne artikkelen om temaet (via Dilbertbloggen faktisk). Eller så må jeg innrømme at jeg tenker endel på slike ting for tiden grunnet flere diskusjoner med religiøse som jeg stadig havner midt oppi på diverse forum og blogger.

En liten saksing fra artikkelen, om du skulle være interessert:

How comforted or depressed this makes you might depend on what you mean by free will. The traditional definition is called “libertarian” or “deep” free will. It holds that humans are free moral agents whose actions are not predetermined. This school of thought says in effect that the whole chain of cause and effect in the history of the universe stops dead in its tracks as you ponder the dessert menu.

At that point, anything is possible. Whatever choice you make is unforced and could have been otherwise, but it is not random. You are responsible for any damage to your pocketbook and your arteries.

“That strikes many people as incoherent,” said Dr. Silberstein, who noted that every physical system that has been investigated has turned out to be either deterministic or random. “Both are bad news for free will,” he said. So if human actions can’t be caused and aren’t random, he said, “It must be — what — some weird magical power?”

Skulle du være en av dem som ser på det metafysiske som den naturligste ting i verden (unnskyld spøken), så vil du selvsagt være uenig med meg, og det er helt greit det. Jeg påstår hverken at Gud eller fri vilje ikke finnes, men jeg tror ikke noe på det.., for meg virker det svært så usannsynlig.

Er du også interessert i hvordan religiøse ser på vitenskap, hvordan materialister ser på religion - og hvordan etikk passer opp i alt dette - så kan jeg anbefale den norkse bloggen Ars Ethica som jeg for tiden er en aktiv leser av.


comments powered by Disqus