Årets innovasjoner: YouOS og SketchUp


søndag 31. desember 2006 Software/verktøy

Omtrent på denne tiden pleier man å fortelle om året som har gått, men jeg har ikke tenkt å fortelle om hva som har skjedd meg, hvordan julefeiringen har vært eller hva vi fikk av julenissen. Jeg skal heller ikke oppsummere nyhetsåret eller presentere mitt livsperspektiv nå som jeg har fylt tretti.

Jeg surfer derimot innom en del slike årets største/beste ditt og datt lister, og på PC World's liste over de 20 mest innovative, nye produktene i 2006 fant jeg et par ting jeg ikke har fått med meg fra før. Office 2007, Sony Reader og Playstation 3 er selvsagt alle med på listen, men det som fanget min interesse var:

YouOS (7. plass på listen)

Ajax-revolusjonen har gitt oss tjenester som Writely og Google Spreadsheets som lar oss jobbe med dokumentene våre fra hvilken som helst PC. YouOS tar steget litt lengre; her har du et helt operativssytem som kjører i nettleseren din.

Produktet er foreløpig i Alpha-fasen, men for entusiaster og geeks er dette noe å ta en titt på. OS'et kjører i hvilken som helst browser som støtter javascript, har innebygget deling av musikk, dokumenter osv., det er helt gratis, og hvem som helst kan være med og utvikle programmer som kjører på plattformen.

Jeg kjører YouOS i Internet Explorer.., i "kiosk" modus (start IE med -k parameteren), og da ser det slik ut:

youos.jpg

Den andre innovasjonen jeg nå skal teste ut er:

SketchUp from Google (15. plass)

Jeg har akkurat installert programmet, så noen anmeldelse kan ikke dette bli, men SketchUp er altså et 3D tegneprogram som i kjent Google stil skal det være overraskende enkelt å bruke. Jeg kan se for meg at dette kan være nyttig, for 3D har alltid vært enten vanskelig eller tidkrevende.


comments powered by Disqus